Iconische roadtrips in Australië

Redactie Lonely Planet

Van de dichte, groene regenwouden tot de bij 40.000 aan kustlijn en het rode stof van de Outback; Australië is zo gigantisch en gevarieerd dat het misschien wel het perfecte land is voor een roadtrip. Pak er een 4x4 bij en stel je favoriete playlist samen voor een onvergetelijke ervaring.

Red Centre - Northern Territory

Ongeveer 1.180 km (10-14 dagen)

Welkom in het Red Centre van Australië, waar ‘s lands wonderlijkste en onvergetelijkste trekpleister staat. Als je een roadtrip gaat maken door de Australische Outback, maak dan deze. Uluru is een uitzonderlijke plek vol ziel, zoals je ze zelden op de wereld vindt. In de buurt kun je Kata-Tjuta (de Olga’s) en Kings Canyon bezoeken. De West MacDonnell Ranges kenmerken het Red Centre: rode aarde, rode rotsen en hoge bomen in landschap van spirituele betekenis.

Zicht op Byron Bay | Foto: Turnervisual / iStock

Kustroute Sydney - Byron Bay

Ongeveer 952 km (7 dagen)

Deze kusttocht is een geliefde roadtrip die twee Aussie iconen met elkaar verbindt, met eindeloze surfstranden en wilde nationale parken ertussenin. Jezelf losscheuren van de charmes van Sydney wordt makkelijker door de vooruitzichten langs de kust van New South Wales. Klassieke strandresorts als Coff Harbour delen de route met familiebestemmingen als Port Stephens en Port Macquarie, evenals nationale parken die de indrukwekkendste stukken beschermen. Het hippieparadijs Nimbin is een omweg waard tegen het einde van de Pacifische roadtrip, maar je eindigt op een hoge noot. Byron Bay is geliefd om eindeloos veel redenen, van de woeste golven, schitterende stranden en zonsondergangen, heerlijk eten en talloze gezellige pubs voor een sundowner.

Een weg in het rode stof richting de Flinder Ranges | Foto: Totajla / iStock

Clare Valley - de Flinders Ranges

Ongeveer 462 km (7-10 dagen)

Er was zelden zo’n groot verschil tussen het begin en een eind van een roadtrip. Je start in de weelderige Clare Valley, wijnen van wereldklasse proevend, en eindingt in de roestrode hellingen van de Outback. Clare Valley is een van de beste wijnregio’s van Zuid-Australië, met wijngaarden die de vallei bedekken tussen charmante kleine plaatsjes als Mintaro en Sevenhill. Voordat je de Outback bereikt kom je langs de toepasselijk genaamde Mt Remarkable, en daarna is het een en al leeg landschap en afgelegen dorpjes tot aan de onevenaarbare Flinders Ranges.

Openingsbeeld: Simonbradfield / iStock