Het ruige Noorden: een roadtrip langs the Arctic Coast Way van IJsland

Redactie Lonely Planet

Golven breken tegen een kust die versierd is met drijfhout, waar zeevogels rondscharrelen en zeehonden liggen te luieren. Op de achtergrond grillige, besneeuwde bergtoppen en kleurrijke vissersdorpjes. Wie écht van de gebaande paden wil afwijken en zelf zijn eigen avontuur wil bepalen in IJsland, zet koers naar de Arctic Coast Way (Norðurstrandarleið). IJsland’s eerste officiële autoreisroute gaat in juni 2019 open. Deze indrukwekkende, 900 kilometer lange reis voert langs gastvrije dorpjes en volgt de ongerepte, verlaten kustlijn. Ervaar het adembenemende spel van de natuurelementen, fascinerende uitersten en een rustgevende vlucht van het moderne leven.

Onderweg van Hvammstangi in het westen naar Bakkafjörður in het oosten kom je langs zes schiereilanden. Hierop worden zwarte stranden en majestueuze kliffen afgewisseld met gletsjerrivieren en fjorden, onder het wakend oog van ontzagwekkende bergketens. Het handjevol kleine maar onvergetelijke eilandjes met winderige gehuchtjes voelt zo mogelijk nog meer afgelegen; één ervan, Grímsey, bevindt zich zelfs op de Noordpoolcirkel. Van mythische nederzettingen tot mekka’s voor walvis spotten, ieder dorpje dat je onderweg tegenkomt biedt nieuwe inzichten in het leven aan de bovenkant van de wereld.

Het schiereiland Vatnsnes

Begin in het slaperige Hvammstangi, waar je per boot de talrijke zeehondenkolonies kan bekijken. Reis vervolgens verder langs de serene kustgrindweg (Route 711), die 82 kilometer lang rond de zacht glooiende heuvels van het schiereiland Vatnsnes slingert. Nadat je rond het puntje van het schiereiland bent gegaan en weer zuidwaarts rijdt, kom je de markante, 15 meter hoge brandingspilaar Hvítserkur tegen. Volgens de lokale overlevering was Hvítserkur een trol die door de zonsopgang verrast en versteend werd terwijl hij het klooster in Þingeyrar probeerde te verwoesten. Rond de brandingspilaar liggen regelmatig groepjes zeehonden, die heel wat meer van de zon genieten dan de trol deed.

Onbewoond eiland Drangey | Foto: Subtik / Getty Images

Skagafjörður

Het weelderige Skagafjörður heeft veel te bieden: er worden paarden gefokt (en dus wordt er ook veel paardgereden), het heeft woeste landschappen en historische ruïnes en biedt activiteiten voor adrenaline junkies, zoals wildwaterraften en snowboarden. Het is een van die fantastische plekken in IJsland die nog relatief onontdekt zijn. Het westen van Skagafjörður wordt gevormd door een prachtig stille kust, gedrapeerd met schilderachtige bergen. Aan het noordelijke uiteinde van Tindastóll, de meest prominente piek van het gebergte, ligt een geothermisch gebied. Hier badder je in de natuurlijke bronnen van Grettislaug, met uitzicht op de zee. Net voor de kust bewaken de onbewoonde eilanden Drangey en Málmey de monding van Skagafjörður, beiden een vredig toevluchtsoord voor nestelende zeevogels. Tijdens de zomer vertrekken er boottochten vanuit de kleine haven naast Grettislaug naar het spectaculaire Drangey.

Tröllaskagi

Tröllaskagi (het schiereiland van de trollen), dat zich uitstrekt tussen Skagafjörður en Eyjafjörður, is een land van immense, met sneeuw bedekte bergen. In de diepe valleien tussen de rotsen liggen rivieren waar men fantastisch kan vissen. Begin bij het rustige vissersdorpje Hofsós en zijn warmwaterzwembad met spectaculair uitzicht over het fjord. Als je jezelf hiervan los hebt weten te rukken gaat de route verder naar Siglufjörður (of zoals de locals het noemen: Sigló), neergevlijd aan het glinsterende water en gedekt door een van die steile bergen. Er was een tijd dat hier meer dan 10.000 arbeiders woonden, die de vis van de vissersboten schoonmaakten en zoutten. Tröllaskagi is ook een uitstekende plek voor wintersport, zoals bijvoorbeeld heliskiën.

Grímsey is een thuisbasis voor papegaaiduikers | Foto: Zysman / Getty Images

Eyjafjörður en Grímsey

Akureyri, de op een na grootste stad van IJsland, ligt aan het langste fjord van het land: Eyjafjörður. Hier kun je regelmatig walvissen door de glinsterende waterspiegel zien breken. In de gehuchtjes rondom het fjord kun je fantastische visgerechten eten en een praatje met de locals maken. Het bekendste eiland langs de Arctic Coast Way is Grímsey, het enige stukje IJsland dat zich daadwerkelijk op de Noordpoolcirkel bevindt. Dit kleine, rustige gebied (slechts 5 km2) ligt op 40 kilometer afstand van het vasteland en wordt voornamelijk bevolkt door vogels: voor ieder mens zo'n 10.000 vogels. De door de zee geteisterde kliffen en verwrongen basaltformaties zijn een populaire thuisbasis voor de duizenden zeevogelsoorten, waaronder papegaaiduikers en Noordse sternen. Grímsey is te bereiken per veerboot of vliegtuig.

Húsavík

Húsavík staat bekend als dé plek in IJsland om walvissen te spotten. Maar Húsavík is ook een stop waard vanwege de interessante musea (over walvissen, exploratie en meer), de gezellige huisjes, de schilderachtige kerk en het uitzicht op de indrukwekkende bergtoppen aan de overkant van de baai. Boven al deze pracht ligt zoutwater-spa GeoSea, vlakbij de vuurtoren in het noordelijkste puntje van de stad. De zwembaden zijn gevuld met perfect warm (38-39°C) geothermisch verwarmd zeewater en het café van het complex biedt na de duik uitzicht over het fjord. Om echt helemaal tot rust te komen verblijf je in het zorgvuldig ingerichte Tungulending. Dit pension in een voormalige visfabriek serveert seizoensgebonden gerechten terwijl je uitkijkt over de zee.

Het schiereiland Tjörnes

Volg vanaf Húsavík Route 85 richting het noorden en slalom langs de kust van het geologisch interessante schiereiland Tjörnes. Ga op zoek naar de met fossielen bezaaide kliffen - nu het nestgebied van zeevogels. Bij Kelduhverfi is het land gepokt door slenken (de valleien tussen geologische breuken) en getekend door diepe scheuren. Dit is een breekpunt waar de Mid-Atlantische Rug de Noordelijke IJszee ingaat. Ongeveer 12 kilometer ten oosten van het Mánárbakki Museum is een voortreffelijk uitkijkpunt met borden die informatie geven over de tektonische activiteit in het gebied. Hierna daalt de weg richting de lagunes en delta's van Vestursandur die volgepakt zijn met vogels.

Ásbyrgi

Het noordelijke gedeelte (Jökulsárgljúfur) van het Vatnajökull National Park herbergt de unieke en idyllische Ásbyrgi-kloof. De kloof is ontstaan nadat de uitbarsting van een subglaciale vulkaan de loop van de Jökulsá á Fjöllum-rivier - de op een na langste rivier van IJsland - deed veranderen. Het weelderige Ásbyrgi heeft de vorm van een reusachtig hoefijzer en is van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt 3,5 kilometer lang en gemiddeld 1 kilometer wijd. Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de toegangsweg, zo’n 3,5 kilometer ten zuiden van het bezoekerscentrum, leiden een aantal makkelijke, korte wandelroutes door het bos naar uitkijkpunten over de kloof, een kleine, vogelvriendelijke waterplas, en informatieborden over de flora van het gebied.

Arctic Henge | Foto: Robert Postma / Design Pics

Melrakkaslétta

De weinig gebruikte kustweg (Route 870) rond Melrakkaslétta (Poolvosvlakte) is onverhard en hotst en botst 55 kilometer lang tussen Kópasker en Raufarhöfn. De hobbelige rit is het waard: onderweg geniet je van de sereniteit van de ongerepte waterpoelen, moerassen die zijn bezaaid met drijfhout en de uitbundige hoeveelheid vogels. Dwaal nog verder af voor eenzame vuurtorens op landtongen waarop de golven op dramatische wijze breken.

Net ten noorden van Raufarhöfn kun je de stenen bogen van Arctic Henge bezoeken. Deze surrealistische formaties vormen een kolossale cirkel tot wel 7 meter hoog, tegen de achtergrond van het rotslandschap en de zee. Als je in Raufarhöfn zelf bent, maak dan een stop bij het heerlijk eenvoudige Kaupfélagið Raufarhöfn, een café en galerie in één. ’s Ochtends is er een ontbijtbuffet, ’s middags kom je er voor koffie en taart, en ’s avonds voor diner.

Om de reis af te sluiten sla je tussen Raufarhöfn (42 km) en Þórshöfn (32 km) af en maak je een uitstekende wandeltocht op Þistilfjörður, op de landtong van Rauðanes. De route, die 7 kilometer lang is, leidt je naar golvende rotsformaties – waaronder bogen en grotten – en afgelegen stranden. Het is hier ook fantastisch vogels spotten: grote kans dat je papegaaiduikers ziet. Waarlijk een gebied dat de essentie van de Arctic Coast Way samenvat.

De Arctic Coast Way staat op nummer 3 van Best in Europe 2019, bekijk de volledige lijst hier.

Openingsbeeld: Daniel Bosma / Getty Images