Het onontdekte Spanje: een roadtrip door Extremadura

Redactie Lonely Planet

Extremadura wordt vaak onderschat of zelfs vergeten, terwijl het eigenlijk een van de fascinerendste regio’s van Spanje is. Hier vind je een mix van geschiedenis die de wereld veranderde en hedendaagse culinaire hoogtepunten.

In dit aan Portugal grenzende gebied is de geboorteplaats van menig conquistador en het verleden hangt er nog steeds in de lucht. Bezoek Extremadura en ontdek oude stadjes waar de tijd heeft stilgestaan, afbrokkelende kastelen, serene kloosters, prachtige natuur en een regionale keuken om van te watertanden.

Dit zevendaagse reisplan gaat ervan uit dat je begint in Madrid, vanwaar het drie uur (300 kilometer) zuidwestelijk rijden is naar Cáceres. Maar je kunt ook in Sevilla beginnen en naar het noorden rijden. Of in Salamanca – rijd dan naar het zuiden. April, mei en september zijn de beste maanden om het gebied te verkennen. Hoewel de meeste van de volgende bestemmingen met de bus of de trein te bereiken zijn, raden wij je aan met de auto te gaan. Je hebt dan de flexibiliteit en vrijheid om het meeste uit je reis te halen.

Dag 1: Het betoverende Cáceres

Of het nou komt door de stedelijke buzz van Plaza Mayor, of de gitaarnoot die loom resoneert in de straten van het werelderfgoed Ciudad Monumental (Monumentale Stad): de unieke sfeer van Cáceres betovert.

Loop door het 18de-eeuwse Arco de la Estrella en duik het oude stadsdeel in. Voor een ontbijtje bezoek je het kunstzinnige Los Siete Jardines. Wandel vervolgens langs de minutieus bewerkte stenen façades van statige landhuizen en paleizen uit de Renaissance en verken de plaza’s Santa Maria, San Jorge en San Mateo. Het uitmuntende Museo de Cáceres is zeker een bezoekje waard. Maar maak ook een tour door het weelderige Palacio de los Golfines de Abajo. Heb je nog puf over? Beklim dan vooral de treden van de 12de-eeuwse Torre de Bujaco.

In Cáceres vind je een paar van de smakelijkste gerechten van de regio. De elegante Spaans-internationale tapas zijn een waar feestmaal. In de sjieke, tjokvolle taparia (tapasbar) La Cacharreria, in de oude stad, geniet je bijvoorbeeld van biefstuk in romige lokale Torta de Casar-kaas. De meest verfijnde eetervaring van Extremadura vind je Atrio. Vervolg de avond in stijl met cocktails tussen overwoekerde muurtjes bij El Corral de las Ciguenas of met ambachtelijk bier bij Las Claras.

Slapen

Het hagelwitte Atrio is een dromerig vijfsterrenhotel in de stijl van de oude stad. Hotel Casa Don Fernando biedt stijlvolle kamers, pal aan de Plaza Mayor.

Het oude gedeelte van Caceres | Foto: javarman3 / iStock

Lees ook: Een prachtige wandeling door Mallorca

Dag 2: De wilde natuur van Parque Nacional de Monfragüe

Kom vroeg uit de veren. Vandaag ga je de glooiende natuur van het 180 vierkante kilometer grote Parc Nacional de Monfragüe ontdekken. Dit park is een paradijs voor vogelspotters. Meer dan 75% van de beschermde vogelsoorten van Spanje noemen het hun thuis. Het met wandelpaden doorweven park is ook een ware speeltuin voor de outdoorliefhebber.

Vanuit het schilderachtige Salto del Gitano of Castillo de Monfragüe kun je zomaar een troep vale gieren voorbij zien vliegen. Andere gevederde vrienden die je er vindt zijn de beschermde Spaanse keizerarend, de zwarte ooievaar en de zwarte gier.

Het voornaamste bezoekerscentrum van het park staat in Villareal de San Carlos, 75 kilometer ten noordoosten van Cáceres. Bezoek hier ook het Restaurante Monfragüe voor een vleesmaaltijd die de keuken van Extremadura typeert. Ten zuiden van het park kun je ook in Torrejon el Rubio terecht voor een informatiecentrum.

Slapen

Monfragüe is een comfortabel dagtripje verwijderd van Cáceres. Wil je er toch blijven slapen? Casa Rural Monfragüe, in Villareal, beschikt over rustieke, kleurrijke kamers.

Oude brug bij Torrejon | Foto: StockPhotoAstur / iStock

Lees ook: Een roadtrip langs de wijnstreken in Portugal

Dag 3: Trujillo en de Nieuwe Wereld

Op zo’n 55 kilometer ten oosten van Cáceres ligt Trujillo. De beroemdste conquistadores van Spanje vertrokken in de 16de eeuw van hieruit naar de Nieuwe Wereld.

Met zo’n verleden is het geen verrassing dat het door de tijd gesleten Trujillo haast uit z’n voegen barst van het schitterende barok- en renaissancepaleizen, fraaie uit steen gehouwen façades, verborgen aljibes (cisternen) uit de tijd van de Moren, duizelingwekkende kerkspitsen en weelderige tuinen vol met bontgekleurde bougainville.

Onder het statige bronzen beeld van Francisco Pizarro vind je Meson La Troya. In dit restaurant kun je energie opdoen met de legendarisch grote porties van typische regiogerechten. Verbrand vervolgens de opgedane calorieën door de steile ommuurde oude binnenstad te verkennen. Als je meer wilt weten over de vijf Pizarro broers – beroemde conquistadores – doe je er goed aan het 13de-eeuwse Iglesia de Santa Maria la Mayor en het 15de-eeuwse Casa-Museo de Pizarro te bezoeken. Tijd voor een laatste stop? Het mysterieuze Moorse kasteel uit de 10de eeuw is het kroonjuweeltje van Trujillo en mag niet gemist worden. Voor het avondeten schuif je aan bij El 7 de Sillerías; dit restaurant serveert met trots de beste vleesmaaltijden in de lokale stijl.

Slapen

Posada Dos Orillas is een omgebouwd huis uit de 15de eeuw. Hier vind je aantrekkelijke kamers met een koloniaal tintje.

Plaza Mayor | Foto: JackF / iStock

Lees ook: 3 fantastische nationale parken van Spanje

Dag 4: Gelovig Guadalupe

Vandaag wacht je een 78 kilometer lange pelgrimstocht oostwaarts naar Guadalupe. De beloning? Het schitterende Real Monasterio de Santa Maria de Guadalupe. Volgens de legende is dit klooster gebouwd op de plek waar een 14de-eeuwse herder een houten beeld van de maagd Maria vond. De cultus van de Maagd van Guadalupe werd door de conquistadores vanuit Extremadura meegenomen naar de nieuwe wereld. Als gevolg hiervan is de Maagd de beschermheilige van grote delen van Latijns-Amerika. Nog steeds trekken pelgrims van over de hele wereld in drommen naar Guadalupe om de mantel van het houten beeld te kussen.

Bezichtig het klooster en haar extravagante verzameling kunst, juwelen, versierde manuscripten en andere rijkdommen. Je vindt hier ook twee kleinere kloosters – een in de 14de-eeuwse Mudejar stijl en de ander in de gotische stijl.

Eten en slapen

In het Hospedería del Real Monasterio kun je dineren en slapen in karakteristieke, antieke kamers, pal naast het gotische klooster.

Het klooster ligt boven op een heuvel | Foto: bjeayes / iStock

Lees ook: Sterrenkijken in het hart van La Palma

Dagen 5 en 6: Romeins Mérida

125 kilometer naar het zuidwesten van Guadalupe ligt Mérida, de hoofdstad van Extremadura. Mérida heerste ooit over de Romeinse provincie Lusitania, de stad is dan ook volgepropt met de mooiste Romeinse relikwieën die in Spanje te vinden zijn. Om deze stad goed te verkennen heb je twee dagen nodig. Een combinatiekaartje kost 12 euro en geeft je toegang tot de meeste bezienswaardigheden.

Begin met het adembenemende Museo Nacional de Arte Romano en ga door naar het Teatro Romana. Dit theater dateert uit het jaar 15 voor Christus en biedt plaats aan wel 6000 mensen. Wandel dan naar beneden langs de Templo de Diana, uit de eerste eeuw voor Christus, en bewonder het elegante Puente Romano. Spring vervolgens negen eeuwen de toekomst in, naar de aangrenzende Moorse Alcazaba. Heb je trek gekregen van 1000 jaar aan geschiedenis? Het restaurant El Trasiego is vlak in de buurt en serveert heerlijke hedendaagse maaltijden. Onder de andere historische schatten van Mérida bevinden zich de Acueducto de los Milagros, de Cripta de Santa Eulalia en het Romeinse circus, daterend uit de eerste eeuw.

Etenstijd! Het stijlvolle Tábula Calda bereidt Spaanse favorieten met ingrediënten uit de regio en La Bodeguilla is minstens zo verleidelijk met klassiekers uit Extremadura - van sappig gegrild vlees tot schotels met de meest verfijnde jamón (gezouten ham).

Slapen

Sluit je ogen in het verrassend frisse Hostal Emeritae of in een van de veelkleurige zelfbedieningsappartementen die worden aangeboden door Capitolio.

Romeinse relikwieën in Mérida | Foto: johncopland / iStock

Lees ook: De mooiste plekken in Spanje volgens de Spanjaarden zelf

Dag 7: Zuidwaarts naar Zafra

Vanuit Mérida is het 60 kilometer rijden naar het zwoele Zafra. Breng onderweg een bezoek aan het 15de-eeuwse Castillo de Feria. Dit kasteel floreerde tijdens de lokale Feria-dynastie en de heuvel waarop het kasteel gevestigd is biedt je schitterende uitzichten in iedere richting.

De juweel van het oorspronkelijk Moorse Zafra is de in de zon verbleekte, bloemrijke oude binnenstad. Verken het 15de-eeuwse Convento de Santa Clara, waar de familie Feria in haar tombe rust. Het is niet moeilijk om de geschiedenis hier tot leven te roepen; het klooster is nog steeds actief. Bezoek het met palmbomen bezaaide Plaza Grande en het aangrenzende Plaza Chics voor een tapaslunch onder stenen bogen. Het imposante kasteel van Zafra is nu een parador (luxueus hotel in handen van de staat) en wordt omgeven door een spectaculaire, met marmer beklede patio in renaissancestijl.

Het einde van je Extremadura-expeditie is in zicht. Maar trek eerst nog even 45 kilometer zuidwaarts vanaf Zafra, naar Monesterio. Je zou het niet denken, maar deze bescheiden stad produceert de meest gevierde jamóns van Spanje. Het is dus toepasselijk dat je hier ook het Museo del Jamon vindt.

Slapen

Slaap als een koning (of koningin) in het gerenoveerde Parador de Zafra - het voormalige kasteel van Zafra, daterend uit de 15de eeuw.

Openingsbeeld: bbsferrari / iStock