Great craic: een roadtrip door Ierland

Frank Verschuren

Wat kan je in Ierland verwachten? Eindeloze, groene heuvels natuurlijk. Maar ook: dramatische uitzichten, oude ruïnes en slingerende wegen langs de kust, die je door sfeervolle steden en charmante dorpjes leiden. Avonturen beginnen wanneer je van de route afwijkt, maar deze roadtrip door Ierland is alvast een uitstekend uitgangspunt voor je reis over dit bijzondere eiland.

Dublin

Hier is de geschiedenis tastbaar, de inwoners veerkrachtig en trots. De eigenzinnige sfeer wervelt als de zeewind door de straten. Begin je reis in Dublin en dompel je meteen onder in het Ierse gevoel. Even talrijk als de kroegen zijn hier de bezienswaardigheden en monumenten, dus om je niet te hoeven haasten doe je er goed aan om minstens een dag of twee in de hoofdstad te blijven. Bezoek Dublin Castle en het imposante Saint Patrick’s Cathedral. Duik in de Ierse geschiedenis in het National Museum of Ireland of neem een kijkje in de toekomst in de Science Gallery, waar innovaties van het prestigieuze Trinity College staan tentoongesteld. ‘s Avonds kom je tot rust met een donkere Guinness (of twee… of drie). Bij Kehoe’s geniet je van een gezellige, ouderwetse pubsfeer. 

De sfeervolle stad Cork | Foto: benstevens / iStock

Cork

Volg de mooie kustroute zuidwaarts vanaf Dublin en neem een kijkje in de kuststadjes Wicklow en Wexford. Maar blijf niet te lang plakken, want Cork wacht. Deze stad is net als Venetië op het water gebouwd. De historische panden langs de donkere kanalen vormen een sfeervol plaatje. Verwacht constant getroffen te worden door het schitterende uitzicht wanneer je over de vele bruggetjes slentert. Saint Fin Barre’s Cathedral is een bezoekje waard, net als de Cork City Gaol, een imposante (en ietwat griezelige) 19de-eeuwse gevangenis. The English Market is een knusse, overdekte markt in Victoriaanse stijl waar je vooral veel eettentjes en streekproducten vindt. Voor een sfeervolle avondwandeling ga je naar Tramore Valley Park. En een Guinness vind je wederom op elke straathoek.

Killarney

Teveel pints gedronken in Cork? Maakt niet uit, het stadje Killarney ligt vlakbij. Hier kun je opknappen onder de Torc Waterfall, of aan de meren van Killarney. Beide zijn te vinden in het schitterende National Killarney Park, waar ook wilde edelherten te zien zijn. Maak tijd vrij voor een stevige wandeling, bijvoorbeeld op Torc Mountain. Of sla een balletje op de beroemde banen van de Killarney Golfclub.

Charmante stad Galway | Foto: levers2007 / iStock

Galway

Trek vanuit Killarney het binnenland in en rijd via Limerick door naar Galway. Deze stad grenst aan Connemara, een van de mooiste natuurgebieden van het land en een goede reden om een extra dag aan je bezoek te plakken. Maar ook Galway zelf maakt een strak schema lastig. De kronkelende straatjes in het charmante hart van de stad zijn gevuld met kleurrijke pubs, kunst en live muziek. De liefhebber vindt hier ook het voormalige huis van Nora Barnacle, de vrouw van Ierland’s beroemdste schrijver, James Joyce. Hier vind je onder meer brieven die bewijzen dat Nora en James minstens even ondeugend waren als het huidige nachtleven van de bruisende stad.

Belfast

Dwars door het binnenland waag je je noordwaarts naar Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. In de haven van dit industriële centrum werd ooit de Titanic gebouwd. Tegenwoordig is hier een museum in de vorm van een scheepsboeg ingericht, waar je alles over het noodlottige schip te weten kunt komen. Als je een dag over hebt, boek dan een bustour naar de Giant’s Causeway. In dit schitterende natuurgebied vlak buiten Belfast werden scenes van Game of Thrones gefilmd.

Openingsbeeld: lisa5201 / iStock