Fasten your seatbelt: deze extreme roadtrips zul je niet snel vergeten

Redactie Lonely Planet

Ben je gek op adrenaline rushes, adembenemende landschappen en heb je geen bezwaar tegen het besturen van de meest robuuste terreinwagens? Pak dan je noodrantsoen vast in en doe je gordel stevig om want deze roadtrips zijn net iets voor jou.

De motor ronkt dapper terwijl de ruitenwissers hun uiterste best doen de nodige modder van de voorruit te poetsen, je schudt hevig heen en weer op de voorbank door de vele kuilen in de nauwelijks begaanbare weg. Bij sommige reizen gaat het niet om de bestemming, maar juist om de weg er naartoe. Deze wegen staan bekend als de meest genadeloze wereldwijd en juist dat levert de mooiste plaatjes én de beste reisverhalen op.

Het Karakoram gebergte is net zo prachtig als onoverwinnelijk | foto: Mantaphoto / iStock 

Karakoram Highway

Deze eeuwenoude handelsroute, die van Pakistan naar China loopt en ooit deel uitmaakte van de zijderoute, is de beste verharde internationale weg ter wereld. 1200 Kilometer lang doorkruis je het almachtige Karakoram gebergte, bekend om zijn genadeloze bergtoppen waar de gemiddelde avonturier gek op is. De highway loopt door een van de meest uitdagende landschappen ter wereld en kostte zo'n 1000 mensen het leven tijdens het aanleggen ervan. Een reis hier, op het dak van de wereld, is niet alleen een confrontatie met de kracht van de natuur, maar ook met de voortdurende strijd van de mens om die te beheersen.

One strike and you're out op de weg van de dood in Bolivia | foto: Zefort / iStock

North Yungas Road

Deze bergweg in Bolivia is niet voor niets in de volksmond omgedoopt tot ‘Camino de La Muerte’, oftewel Death Road. De weg staat bekend om de vele verkeersongevallen die er plaatsvonden; gemiddeld 200 sterfgevallen per jaar op een weg van slechts 69 kilometer. Sinds de opening van een nieuwe weg (die overigens ook niet ongevaarlijk is) in 2007, is de Death Road vooral populair onder toeristen die op de mountainbike naar beneden sjezen, terwijl ze genieten van de prachtige uitzichten. De honderden kleine kruizen langs de kant van de weg zijn een ontnuchterende herinnering aan de vele levens die de weg heeft opgeëist in zijn gevaarlijke geschiedenis. 

De Manali-Leh Highway is niet alleen de mooiste maar zeker ook de gevaarlijkste route door India | foto: F9photos / iStock

Manali-Leh Highway

Omringd door besneeuwde bergtoppen en rijkelijk gevuld met bloedstollende haarspeldbochten, is de Manali-Leh Highway niet alleen de mooiste, maar zeker de uitdagendste weg van India. De weg loopt van, de naam verklapt het al een beetje, Manali naar Leh. Een groot deel van de weg ligt op 4000 meter boven de zeespiegel, waardoor de dappere coureur die de weg wilt trotseren niet alleen het stuur de baas moet blijven, maar ook het risico op hoogteziekte.

Dit deel van de Trans Sahara Highway is geasfalteerd, maar dat is een uitzondering op deze route, een goede wagen is hier zeker een must | foto: Biiih / iStock

Trans Sahara Highway

Deze route die van Algerije naar Niger en Nigeria loopt is het absolute ultieme woestijnavontuur. 4500 Kilometer lang wordt niet alleen jij maar (vooral) ook je wagen extreem op de proef gesteld. Het is een beleving die alleen de echte waaghalzen onder ons zouden moeten ondernemen. De omstandigheden onderweg zijn de zwaarste die je ooit hebt moeten doorstaan, het terrein, de temperatuur maar ook de veiligheidsrisico’s onderweg gaan je een aantal (net niet) breekmomenten bezorgen, maar als je de eindbestemming bereikt, is de euforie des te groter.

Meer inspiratie voor een gegarandeerd avontuur vind je hier.

Openingsbeeld: Streetflash / iStock