Een roadtrip naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Redactie Lonely Planet

Huur een retro camper en beleef het waanzinnige Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Rijd naar zwarte zandstranden en grotten die glinsteren als de nachtelijke hemel, ontdek het grootste meer van het land en vergaap je aan wilde geisererupties. 

Auckland

Het avontuur begint al ruim voor de landing. Van welke kant je ook komt, je zult een dozijn tijdzones doorkruisen. Stel de jetlag uit en verken op je eerste dag de hoofdstad met een zeiltocht in de haven. Een middag zeilen in Waitemata Harbour met Waka Quest is een goede kennismaking met de kenmerkende mengeling van inheemse cultuur en Europese invloeden in Nieuw-Zeeland. Het is meer dan een pleziervaart bij zonsondergang, het is een ABC van Maori-tradities (€100; navigatortours.co.nz). Voor een ontspannen diner, bijvoorbeeld verse oesters, ga je naar Depot in het stadscentrum (eatatdepot.co.nz); als je ook de voorsteden prima vindt, dan kun je een keuze maken uit het grote aanbod kraampjes van de avondmarkten (wo-zo; aucklandnightmarkets.co.nz). Daarna kun je slaap inhalen bij Hotel DeBrett, een klein hotel met Nieuw-Zeelandse meubels, kunst en fotografie (foto boven; vanaf €240; hoteldebrett.com). Als je helemaal opgeladen bent, kun je je camper ophalen en je reis beginnen.

Surfen bij Piha Surf School | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

Piha

Rijd 40 kilometer westwaarts via Titiringi, een voorstad van Auckland, over Scenic Drive. Na ongeveer een uur kom je bij de hechte gemeenschap Piha. Meestal hoef je niet lang te zoeken naar Zen Wallis en zijn vader Phil, de eigenaren van de Piha Surf School (€54 voor een groepsles, inclusief huur van een surfplank en wetsuit; pihasurfschool.com).  Ga de volgende dag naar Waitakere Ranges: spot kurkhout, theebomen en planten met gekartelde bladeren die messcherp zijn. Plan je trip op www.newzealand.com/us/feature/waitakere-ranges en kijk voor meer inspiratie op tehuiatours.com, de site van de lokale gids Michael Haswell. Het nabije Karekare Beach is ook een bezoekje waard; hier zijn opnames geweest voor de Oscarwinnende film The Piano van Jane Campion, maar ook voor de cultklassieker Xena, Warrior Princess.

Waitomo-grotten

Rijd vanuit Piha in zuidoostelijke richting rond Manukau Harbour naar de Waitomo-grotten. De afstand van 225 kilometer kun je in drie uur afleggen, maar maak ook zeker tijd vrij voor uitstapjes, bijvoorbeeld naar de 35 meter hoge Marokopa Falls of het Pirongia Forest Park aan State Highway 39. Overnacht bij het Waitomo Top 10 Holiday Park (€18 voor een plek met elektriciteit; waitomopark.co.nz), een camping met hutten en een jacuzzi. Het ernaast gelegen Huhu Café serveert zalm en kumara, zoete-aardappelpuree (huhucafe.co.nz). Black water rafting is een geweldig mooie en actieve manier om de Waitomo-grotten te ontdekken. Je daalt vergezeld van een gids én een stevige zwemband af in de spelonken en kunt na een flinke klauterpartij – inclusief een sprong vanaf een waterval – genieten van het beste uitzicht op de gloeiwormen, drijvend op het water (vanaf €96; Legendary Black Water Rafting Co; waitomo.com/black-water-rafting). 

Stap binnen bij The Storehouse | Foto: Justin Foulkes / Lonely Planet

Taupo

Het is ongeveer twee uur rijden naar het Taupomeer. Stap na aankomst binnen bij het funky biologische café The Storehouse (foto boven; storehousetaupo.co.nz) voor een lichte lunch. Bekijk daarna het werk van Delani Brown in het Taupo Museum (€3,60; greatlaketaupo.com). Een heldere en winderige middag kun je het best op het meer doorbrengen met Dave Nesbitt op zijn tweemaster Fearless (vanaf €20; tauposailingadventures.co.nz). Overnacht bij Taupo DeBretts Spa Resort, een camping met thermale poelen (€13 voor een plek met elektriciteit; taupodebretts.co.nz). Ontbijt de volgende ochtend bij L'Arté Café (larte.co.nz) en rijd dan rond het meer naar Kuratau via Turangi. 's Middags kun je wijn proeven en houtovenpizza eten bij Floating Rock Café (foto boven; kuratauriverwines.co.nz). Overnacht bij Braxmere, dicht bij Tokaanu (vanaf €126; braxmere.co.nz). Met het prachtige uitzicht op het water en barbecuekuilen is het een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de zuidkant van het Taupomeer.

Rotorua

Ga de volgende dag op verkenning in het vulkanische Tongariro National Park ten zuiden van het meer (nationalpark.co.nz). Hier kun je ook de Tongariro Alpine Crossing ondernemen, een van de mooiste dag-hikes van het land (tongarirocrossing.org.nz). Rijd de volgende dag in twee uur richting het noorden naar Rotorua om de vulkanische activiteiten van dichtbij te zien. De beste voorbeelden van geisers en modderpoelen vind je bij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland (foto’s midden en boven; €23; waiotapu.co.nz) en Te Puia (vanaf €32; tepuia.com). Om wat cultuur op te snuiven kun je van tevoren een ontmoeting met Auntie Josie in Ohinemutu reserveren voor een Kia Ora-wandeling (vanaf €20 p.p.; rotoruanz.com). Na een laatste nacht van luxe buiten je camper bij Black Swan Boutique Hotel (vanaf €354; blackswanhotel.co.nz) kun je eindigen met een ererondje om de kleurige meren van deze regio.

Dit vind je misschien ook leuk: Onderweg naar Midden-aarde in Nieuw Zeeland.

Openingsbeeld: Justin Foulkes / Lonely Planet