Een roadtrip langs de wijnstreken in Portugal

Laura Veneman

Naast Italië en Frankrijk mag Portugal niet over het hoofd worden gezien als Europees wijnland. Portugal kent maar liefst 12 verschillende wijnstreken, met elk bijzondere wijnen. Daarnaast is het eten er natuurlijk heerlijk en geniet je van een warm klimaat. Reden genoeg dus om een roadtrip te maken langs enkele wijnstreken. Bijvoorbeeld een rondje van de Vinhos Verdes langs de Dourovallei en de Dão naar de Bairrada. De ideale route voor wijnliefhebbers, om te kunnen genieten van rode, witte, groene én portwijn. 

Vinhos Verdes

We starten de reis in het noordwesten van het land, in een van de grootste DOC-gebieden van Portugal. Vinhos Verdes betekent letterlijk “groene wijnen”, typerend voor Portugal en in bars en restaurants door het hele land te vinden. Maar “groen” heeft in dit geval niets met de kleur van de wijn of een duurzame verbouwing te maken: het laat zich vertalen naar “jonge wijn”, omdat het al snel na het bottelen wordt gedronken. In deze streek worden meer witte dan rode wijnen gemaakt. Breng vooral ook een bezoek aan Porto als je behoefte hebt aan wat afwisseling. Je vindt er veel porthuizen waar je rondleidingen kunt krijgen en port kunt proeven

Rivier de Douro | Foto: gkuna / iStock

Dourovallei

De port in Porto is afkomstig uit de Dourovallei, waarvandaan de port van oudsher over de rivier de Douro naar de stad werd vervoerd. Hier vind je meer dan honderd verschillende druivensoorten. Het gebied is ruig en bergachtig en verschilt daarin van de Vinhos Verdes. Daarnaast creëren de vallei en de rivier samen een uniek microklimaat dat perfect is voor het telen van portdruiven. De historische wijngaarden in het hart van de regio staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dão

Van de Douro gaan we door naar de Dãostreek, iets zuidelijker, voor een glas rode Dãowijn. Deze wijn is een klassieker uit het gebied, waar blauwe druiven het erg goed doen. Het gebied is door vele heuvels omgeven en daardoor afgesloten van zowel zee als binnenland. Dit zorgt voor een uniek klimaat waarin druiven goed gedijen. Kleinere wijngaarden liggen tussen de dennenbossen en de grond is hard van het graniet. Dat maakt de fruitige, zachte Dãowijn zo bijzonder.

Bairrada

We vervolgen onze route westwaards, naar de streek Bairrada. De streekt ligt maar een klein stukje van de zee en je kunt er genieten van het klimaat. Het regent in de Bairrada helaas wel vaak. Het gebied is redelijk heuvelachtig, maar de wijngaarden liggen vooral op de plattere stukken. Hier sluiten we de roadtrip feestelijk af met bubbels. Want naast rode wijn is de streek bekend om haar mousserende wijnen. Bijzonder aan de wijnen uit dit gebied is dat ze minimaal 11% alcohol bevatten. 

Openingsbeeld: prg-estudio / iStock