Een roadtrip door Tasmanië: hoe pak je dat aan?

Redactie Lonely Planet

Tasmanië is niet groot op de kaart. Je ziet slechts een soort omgekeerde driehoek van een paar honderd kilometer lang. Het is zelfs niet veel wijder aan de top. Toch zijn de maten van dit eiland bedrieglijk. Dit zal je ontdekken tijdens jouw road trip door Tasmanië.

In het groene landschap zijn nauwelijks rechte wegen te vinden en de meeste bochtige die je er vindt zijn vaak niet breder dan twee rijbanen. Dit komt door het lage inwonertal, een moeizame economie en de ongetemde wildernis- er is gewoon nooit genoeg geld geweest om met een bulldozer monstersnelwegen door de bergen te rammen. Het resultaat is dat je road trip van A naar B een stuk langer duurt dan je denkt! Maar als je goed plant kun je ook met een strakke planning het beste van het eiland ontdekken. Het tiendaagse rondje om het eiland is de klassieke Tasmaanse road trip- je passeert Hobart, de oostkust, Launceston en de westkust. Als je twee weken de tijd hebt, kun je vervolgens nog de Midlands en de zuidkust doorkruisen, voor een volledig beeld van deze unieke plek.

Per vliegtuig, trein of auto?

Een huurauto of -camper is zonder twijfel de beste manier om Tasmanië te ontdekken. Er zijn geen personentreinen op het eiland en interne vluchten zijn duur. Bussen verbinden de belangrijkste plekken en rollen door de steden, maar ze rijden langzaam (zie boven; bochtige wegen) en slechts sporadisch.

Het is een slimmer idee om de smalle stadjes en de verborgen wildernis van dit eiland op eigen houtje te ontdekken. Waarschijnlijk stap je bij Hobart of Launceston Airport uit een vliegtuig- hier vind je alle grote autoverhuurbedrijven. Reserveer van tevoren een auto om geld te besparen.

De haven van Hobart | Foto: gprentice / iStock

Hobart

Breng een paar dagen door in de hoofdstad van Tasmanië om de waterkant en het district Salamanca Place te bekijken. Bezoek absoluut de Salamanca Market op zaterdagochtend en ga ’s avonds whisky proeven bij Lark Distillery. Volg een rondleiding bij Cascade Brewery, rijd naar de top van Mt Wellington, of neem de veerboot naar MONA (Museum of Old & New Art). Dit is een kunstinstituut van ware wereldklasse, waar je enorm van onder de indruk zult zijn.

Het zuidoosten van Tasmanië

Vanuit Hobart kun je eenvoudig een dagtrip plannen naar het zuidoosten van Tasmanië. Hier vind je de Port Arthur Historic Sites. Dit schiereiland heeft een duistere geschiedenis, geschaad door de narigheid van de “convict era”, de tijd waarin West-Australië gevangenkolonie was van de Britten. Ook heeft dit schiereiland geleden onder de mass-shooting in 1996, waarbij 35 mensen om het leven kwamen. Maar toch blijft het een mooie plaats; je kunt er uitstekend wandelen langs de steile zeekliffen, er zijn wilde surfstranden en er scharrelt uniek en ongeremd wildlife rond (Tasmaanse duivels!). Bij Roaring 40s Ocean Kayaking kun je op begeleide peddeltocht langs de spectaculaire kustlijn.

Bruny Island | Foto: tsvibrav / iStock

Bruny Island 

Iets minder beïnvloed door een nare geschiedenis is Bruny Island. Steek per autoveerboot het D'Entrecasteaux Channel over, vanaf het misdadig fotogenieke Kettering. Geniet een dag van lege stranden, hoge wouden en plaatselijke lekkernijen- Bruny Island Cheese Company, Get Shucked Oysters en Bruny Island Premium Wines, de meest zuidelijke wijngaard van Australië. Bruny Island Cruises organiseert tours langs de kustlijn van het eiland.

De oostkust

Zodra je langs de oostkust noordwaarts rijdt, bekruipt je langzaam een vakantiegevoel. Er zijn ontspannen strandoorden in overvloed: Orford, Swansea, Bicheno, St Helens… Zet je telefoon uit en kom een paar dagen echt tot rust. Geniet van uren op het strand, verse zeevruchten en eersteklas accommodaties. Een populaire bestemming hier is het Freycinet National Park. Dit park is vooral bekend om de Hazards, een woest rotsgebied waar het stikt van de wallaby’s. In minstens even groten getale vind je hier toeristen, camera’s in de aanslag, op zoek naar het perfecte shot van Wineglass Bay. Dit glorieus gouden, kelkvormige strand met kraakhelder water staat niet zonder reden in het lijstje van “Beste Stranden ter Wereld”. Klim over de rotsen heen en daal af naar het zand om het met je eigen ogen (en voeten) te ervaren.

Bay of Fires

Verder richting het noordoosten is de Bay of Fires ook een uitstekende strandlocatie, die je (als je tijd en geld hebt) kunt beleven tijdens de Bay of Fires Lodge Walk. Dit is een all-inclusive trektocht van 4 dagen en 3 nachten langs het strand. Wanneer je naar het binnenland reist, mis dan niet het Bridestowe Lavender Estate, een lavendelboerderij de paars ziet. Deze boerderij is (vreemd genoeg) beroemd geworden door “Bobbie Bears”, teddyberen die gevuld zijn met lavendel- er worden duizenden van deze beren verkocht.

Cataract Gorge in Launceston | Foto: shane_pedersen / iStock

Launceston en de Midlands

Launceston is de op een na belangrijkste stad van Tasmanië en wel een dag of twee van je tijd waard. De architectuur is hier verbazingwekkend goed bewaard gebleven: Victoriaans, Federation (begin 20ste eeuw) en art deco vind je hier allemaal terug. Aan de rand van de stad bevindt zich Cataract Gorge, een basalten ravijn, waar helemaal beneden de ijskoude South Esk River zeewaarts stroomt. Maak er een wandeling, beklim rotsen of ga lekker zwemmen (in de zomermaanden).

“Lonnie”, zoals Launceston liefkozend genoemd wordt, is bovendien het thuis van James Boag's Brewery, dat langzaam de wereld veroverd. Het is een mooi bedrijf met dagelijkse rondleidingen. Als je weer zuidwaarts trekt via de Midlands, probeer dan eens de onzichtbare lijn te ontdekken tussen noord en zuid: Boags wordt in de noordelijke pubs geschonken, Cascade in het zuiden.

De vruchtbare, strokleurige Midlands waren ooit de voedselleverancier van Tasmanië- boeren en schapenhouders gingen er vanaf de vroege 19de eeuw aan de slag. De Midlands Highway gaat voorbij aan veel oude stadjes, dus doe jezelf een plezier en maak flink wat omwegen.

In Ross vind je de Ross Bridge, die in 1836 door gevangenen is gemaakt. Het is de op twee na oudste brug van Australië en is volledig versierd met spookachtige gravures. Oatlands kent de best bewaarde 18de-eeuwse hoofdstraten die je ooit in Australië en misschien wel in de hele wereld zult tegenkomen. Het staat er vol met kerktorens, theewinkels en landelijke pubs.

Tasmaanse wildernis | Foto: tap10 / iStock

Westkust en Noordwesten

Rijd voordat je weer terug reist naar Hobart noordwestwaarts naar Bridgewater, voor een dosis ongebreidelde wildernis. De snelweg A10 volgt een tijdland de rivier de Derwent en breekt dan af richting het Tasmaanse Wilde Westkust: besneeuwde bergtoppen, rivieren vol forellen en geen mens in de wijde omtrek, behalve misschien een Tasmaanse tijger of twee (maar niet echt hoor, ze zijn helaas uitgestorven).

Strahan (uitgesproken als “Strawn”) is een ideale uitvalsbasis. Boek vanaf hier een cruise rondom Maquarie Harbour en bewonder de afgelegen pracht van de rivier de Gordon.

Als je het regenachtige Wilde Westen uit rijdt bereik je het noordwesten van Tasmanië: het agrarische en industriële binnenland. De middelgrote steden Burnie en Devonport bieden net voldoende stedelijk vertier om een tussenstop te rechtvaardigen. Devonport is ook de plek waar de autoveerboot Spirit of Tasmania vanuit Melbourne aankomt. Vanaf hier kun je teruggaan naar het vasteland, of je vertrekt met het vliegtuig vanaf Launceston. Voordat je jouw tocht door Tasmanië beëindigt is het de moeite waard om bij het pittoreske Stanley langs te gaan. Dit is een charismatisch oud zeedorpje, aan de voet van een kolkende vulkaan die de naam “the Nut” draagt.

Openingsbeeld: nickrh / iStock