Duurzame reizen: Op de fiets langs de Rijn

Redactie Lonely Planet

Volg de Rijn stroomafwaarts van Mainz naar Keulen langs een van de mooiste fietsroutes van Europa: snoezige dorpjes, kastelen waar je kunt overnachten en lekker eten en drinken.

Vertrekpunten

Frankfurt ligt op niet meer dan 35 treinminuten van je beginpunt Mainz en heeft goede verbindingen, dus richt je vizier eerst op deze stad. Je komt er gemakkelijk met een doorgaande trein vanuit Amsterdam (4 uur) of met de bus vanuit Brussel (7 uur). Probeer je eigen fiets mee te nemen, zodat je vrij bent om te gaan en te staan waar je wilt. In de internationale ICE zul je die in een speciale doos moeten verpakken, maar de regionale treinen die langs dit deel van de Rijn rijden, en waar je natuurlijk ook gebruik van kunt maken, zijn wat dat betreft flexibeler.

In getallen

CO2 (kg per persoon): niets als je alleen fietst
Afstand (km): 180
Aantal overnachtingen: 8+
Vervoerskosten: €30

Mainz

Bij Mainz stroomt de Main in de Rijn. De stad biedt een soort samenvatting van al het moois van deze regio: fantastische wijn, oude vakwerkhuizen, het rivierleven en een ontspannen sfeer. Zorg daarom dat je geen haast hebt als je door dit prachtige landschap fietst, langs wijngaarden, kastelen en knusse stadjes en dorpen.
Vanuit Mainz kom je al snel op EuroVelo 15, de route langs de Rijn. Het is 28 km naar Bingen.

Bingen

Na je rit door het typische Rijnlandschap komt Bingen misschien over als een industriestad, in elk geval meer dan de naburige plaatsen, die zich helemaal op het toerisme richten. Toch is er veel te zien, zoals de burcht Klopp op de heuvel, die een link heeft met de bekende middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen. Neem de veerboot naar de leuke stad Rüdesheim, om de Rijn ook eens van de andere kant te bekijken.
Het is 62 km naar Koblenz.

Tussenstop

Boppard
Onderbreek je rit naar Koblenz in het mooie Boppard, een van de parels aan de stedenketting langs de Rijn.
Boppard ligt 43 km van je dagstart in Bingen.

Koblenz

Op deze etappe kom je langs de Lorelei, de rots van de vele mythen en legenden. Bij Koblenz stroomt de Moezel in de Rijn; op die plaats staat een enorm standbeeld. In Koblenz kun je overnachten en bijtanken.
Na Koblenz verlaat je het Midden-Rijndal (Werelderfgoed). Als je geen zin hebt om verder te fietsen, kun je op een van de treinen stappen die je steeds langs hebt zien flitsen. Elk uur gaat er een trein naar Bonn (63 km of 1,5 uur).

Dagtocht

Varen op de Moezel
In Koblenz kun je tijdens een leuke vaartocht kennismaken met deze prachtige, veel rustigere zijrivier van de Rijn.
De boten varen alleen in het hoogseizoen en niet elke dag, dus plan je tocht.

Bonn

De relaxte voormalige hoofdstad van West-Duitsland brengt een ode aan zijn beroemdste zoon, de componist Beethoven, en heeft prachtige musea en nostalgische regeringsgebouwen uit de 20ste eeuw: iets voor de liefhebbers van architectuur!
Fiets door een nu iets stedelijker landschap naar Keulen (28 km) of neem nog een keer de trein (twee per uur, 20 à 30 minuten).

Keulen

Keulen is de perfecte plaats om je tocht langs de Rijn af te sluiten en weer aan het drukke stadsleven te wennen. Neem vanuit de kabelbaan hoog boven het water afscheid van de rivier en proost tot slot in een van de bierhallen in de oude binnenstad op je geslaagde fietsvakantie. Het Hauptbahnhof (centraal station) van Keulen ligt pal naast de niet te missen Dom.

Weer terug

Vanuit Keulen kun je natuurlijk terugreizen naar Frankfurt, maar er zijn ook genoeg rechtstreekse verbindingen met Amsterdam, Brussel en Parijs.

80 Duurzame Reizen

Deze en meer milieuvriendelijke reizen vind je terug in Lonely Planets boek 80 Duurzame Reizen (€22,99; kosmosuitgevers.nl). Je krijgt ‘m gratis bij een abonnement op dit magazine!

Openingsbeeld: Horst Gerlach / iStock