De meest adembenemende roadtrips van Zwitserland

Redactie Lonely Planet

Zwitserland mag dan een relatief klein land zijn, door de ligging in de Alpen bestaat het vooral uit verticale ruimte en valt er meer te verkennen dan je zou denken. Klik je gordel vast en bereid je voor op wegen die zich ontvouwen aan de rand van indrukwekkende gletsjermeren, bergpassen die je via allerlei haarspeldbochten naar middeleeuwse kastelen brengen en hoogtes die je doen denken dat je je aan het einde van de wereld bevindt. 

Als je er zeker van wilt zijn dat je niets mist van de pracht die Zwitserland te bieden heeft, neem je de Grand Tour of Switzerland. Deze spectaculaire tocht van 1600 kilometer verbindt de highlights van het Alpenland, waarvan er 12 tot het UNESCO Werelderfgoed behoren. Geen tijd om de hele toer te doen? Geen zorgen; wij zetten een paar van de beste kortere alternatieven voor je op een rijtje. 

De Furkapas schitterde op het witte doek in de Bond-film Goldfinger. Leonid Andronov/iStock

Furkapas

Startpunt: Obergoms; eindpunt: Andermatt - afstand: 35 kilometer

De Alpen raken nooit uit het zicht op deze ongelooflijke steile, kronkelende route die van de afgelegen Gomsvallei in Wallis naar het in bergen gehulde Andermatt in Uri loopt. Rijd deze route van west naar oost voor de ultieme beleving en dramatische uitzichten over de ruige bergtoppen en gletsjers die je mond zal doen openvallen. 

De weg slingert via angstaanjagende haarspeldbochten naar boven om uit te komen bij de Furkapas op 2429 meter hoogte vanaf waar je kunt uitkijken over het rotsachtige maanlandschap en door de wind geteisterde vlaktes. Parkeer hier de auto om een kijkje te nemen bij de diep uitgesneden Rhônegletsjer en ijsgrot voor je weer instapt voor de lange, steile afdaling naar Andermatt. De route is begaanbaar van grofweg juni tot en met oktober, maar check altijd voor je vertrekt hoe de weersomstandigheden zijn. 

Julierpas

Startpunt: Chur; eindpunt: St. Moritz - afstand: 157 km

Uitzichten over landschappen als deze zouden eigenlijk voorafgegaan moeten worden door tromgeroffel. De 2284 meter hoge Julierpas ontvouwt zich in de grillige, haast buitenaardse Alpen van Graubünden en is de kers op de taart van de kalme, kronkelende rit die de bergstad Chur verbindt met St. Moritz in de vallei van Engadin. De pas werd al door de Romeinen gebruikt en je vindt er nu nog steeds overblijfselen van de tempels die ze langs de weg bouwden. Deze roadtrip brengt je tot diep in de Albula-Alpen en door ongerepte berglandschappen, zoals het grootste natuurpark van Zwisterland, Parc Ela, waar je zomaar eens verleid zou kunnen worden om de auto tijdelijk de verruilen voor een paar wandelschoenen. 

Niet verrassend is het dat de Julierpas vaak in de top schittert van lijsten met de mooiste ritten van Zwitserland. Technisch gezien is deze route het hele jaar door open, maar pas op met sneeuw en ijs. In de koudere maanden kun je hier niet rijden zonder winterbanden en sneeuwkettingen. 

De Gotthardpas kronkelt door het ooit ontoegankelijke Sint-Gotthardmassief. Roman Mikhailov/iStock

Gotthardpas

Startpunt: Andermatt; eindpunt: Airolo - afstand 26,5 kilometer

Je kunt natuurlijk de tunnel door het Sint-Gotthardmassief nemen (het is een van de langste van de wereld), maar dan moet je wel de uitzichten missen die je wel mooi meepakt je als je kiest voor de weg die over de 2108 meter hoge Gotthardpas leidt. Rol je raampje naar beneden en maak je op voor het prachtige wilde en vertalen berglandschap langs deze kronkelweg die het Italiaanssprekende regio Ticino verbindt met het het Duitssprekende Uri. 

In een voormalig douanekantoor op de top van de pas is tegenwoordig het Museo Nazionale San Gottardo gevestigd waar je kennis maakt met de historie en cultuur van de pas, maar het zullen toch de uitzichten tijdens deze tocht zijn waar je hart het snelst van gaat kloppen. Zelfs de Romeinen durfden de Gotthard niet te trotseren en pas met de bouw van Teufelsbrücke (Duivelsbrug) in de 14de eeuw werd de pas beter bereikbaar. Deze brug strekt zich uit over de Schöllenenkloof, waar muren van graniet de woeste rivier de Reuss omlijsten. Aan de zuidkant van de pas leidt de hobbelige Tremola je via 37 haarspeldbochten naar Airolo. De begaanbaarheid van de weg is afhankelijk van het weer en normaal gesproken open van juni tot en met oktober. 

Openingsbeeld: franckreporter/iStock