De Gouden Ring van Rusland

Redactie Lonely Planet

Ten oosten van Moskou liggen kleine historische steden, oude kerken met ui-koepels, sprookjesachtige huizen en een ongerept platteland. Het contrast met de grote steden Moskou en Sint-Petersburg is dan ook erg groot. Wanneer de USSR in de jaren 60 de deuren opende voor buitenlandse toeristen, bedachten de autoriteiten een cirkelvormige route door dit gebied heen: de Gouden Ring.

De Gouden Ring van Rusland rijgt enkele historische steden aan elkaar. Het is mogelijk om de volledige route met de trein of bus te volgen, maar de beste manier is de auto. Al moet je het drukke verkeer en de onvermijdelijke files op de koop toe nemen. Je kunt een auto huren in Moskou, waar de meeste internationale verhuurmaatschappijen aanwezig zijn. Vertrek altijd vroeg genoeg en vermijd het weekend, want dan lijkt het wel of de helft van de stad verhuist naar hun datsja, een typisch huisje op het platteland waar Russen hun vrije tijd doorbrengen.

Om de een of andere reden doen we de route het liefst tegen de klok in. We starten dus op de M7 richting Vladimir (187 kilometer). Vladimir was in de middeleeuwen de hoofdstad van Vladimir-Soezdal. Voor de opkomst van Moskou was dit het centrum van de macht. Je hebt aan enkele uurtjes genoeg om de stad volledig te verkennen. Als je geluk hebt kun je misschien een orthodoxe kerkdienst bijwonen in de oude Ontslapeniskathedraal: werelderfgoed en het belangrijkste bouwwerk van de stad.

Gouden poort in Vladimir | Foto: kosmos111 / iStock

Als je bezoek aan de kathedraal erop zit, moet je zeker een kijkje nemen bij de fijne reliëfdecoraties op de muren van de Dmitri-kathedraal. Neem ook je tijd om van de spectaculaire uitzichten over de vallei van de rivier de Oka te genieten. Het zal je meteen duidelijk worden waarom de prinses van Kiev deze plaats uitkoos als “hoofdstad van het Noorden.”

Rij vervolgens verder naar Soezdal (36 kilometer verderop). Hier heerst een gezelligere sfeer en de accommodatiemogelijkheden zijn hier beter. Soezdal is het kroonjuweel van de Gouden Ring en was ten tijde van de modernisering (of vernieling, het is maar hoe je het bekijkt) in de 20ste eeuw een ondergeschoven kind. Daardoor heeft het stadje tegenwoordig nog altijd een landelijke uitstraling en sfeer, als een oud-Russisch handelsstadje. Kerken met gouden koepels, typische houten huizen en een rustig riviertje, dat slingert langs bloemenvelden en groene heuvels, bepalen het landschap. Je kunt je er onderdompelen in een grote hoeveelheid geschiedenis en cultuur, maar het is ook een geweldige plek om gewoon ergens languit te gaan liggen met een goed boek, of een authentiek Russisch stoombad te ervaren.

Meteen na de afslag naar Soezdal worden de plattelandsdorpjes ingeruild voor weidse velden en zo blijft het de rest van de reis. Voorbij Soezdal passeer je een dennenwoud en berkenbos, met tussendoor enkele pittoreske dorpjes. Je passeert Ivanovo (79 kilometer ten noordoosten van Soezdal), de stad die bekend staat om zijn vele textielfabrieken.

Rijd ongeveer een uurtje rechtdoor en je komt uit in Pljos. Pljos ligt aan de Wolga en is met zijn houten huisjes en groene heuvels een echt plaatje. Het stadje is vormde vaak het decor voor vele schilderijen die nu te zien zijn in belangrijke Russische musea. De stad heeft ook zijn eigen museum, Levitan House Museum, en in de zomer komen heel wat kunststudenten hier naartoe om dezelfde inspiratie op te doen als hun bekende voorgangers.

Weer terug op de hoofdroute rijd je naar Kostroma (71 kilometer van Plyos), de plek waar de eerste Romanov tot tsaar werd verkozen en zo een dynastie creëerde die 300 jaar over Rusland zou gaan regeren. Het gebeurde allemaal in het Ipatjev-klooster, gelegen aan de plek waar de rivier de Kostroma uitmondt in de Wolga. Dichtbij bevindt zicht het gastenhuis Yablonevy Sad, volledig in de stijl van “de tijd van toen.” Bij het ontbijt krijg je appelpannenkoeken voorgeschoteld.

Houd je fototoestel of smartphone bij de hand als je over de Wolga het centrum van Kostroma binnenrijdt. De uitzichten zijn werkelijk fenomenaal! Als je enkele uren de tijd hebt, probeer dan een bezoekje te brengen aan de elandenboerderij Sumarokovskaya om er de elandenmelk te proeven, waar geneeskrachtige eigenschappen aan worden toegeschreven. Of je kunt in het Azimut Hotel een van de beste Russische stoombadcomplexen bezoeken… Aan jou de keuze.

Op zo’n 84 kilometer van Kostroma beland je in Jaroslavl. Deze stad is zo oud als Rusland zelf, maar is een stuk mooier dan de meeste moderne Russische steden. Hier vind je niet alleen ogenschijnlijk het grootste aantal kerken met ui-koepels per vierkante meter- hier staat ook de Johannes De Doperkerk (om precies te zijn, in de voorstad Toltsjkovo). Deze kerk telt de meeste koepels van alle gebouwen in Rusland! Jaroslavl heeft een mooie promenade langs de Wolga, ideaal voor wie even van de buitenlucht wil genieten. Er zijn ook enkele goede bars, zoals Dudki Bar, waar je de avond kunt doorbrengen.

Van Jaroslavl brengt de M8 je naar Moskou (267 kilometer). Onderweg passeer je drie historische steden. Rostov Veliki is bekend om zijn Kremlin aan het grote Neromeer. Pereslavl-Zalessky is een andere stad aan het meer, waar je even terug bent in een landelijke modus en je van het ene klooster naar het andere kunt fietsen.

Het Kremlin aan het Neromeer | Foto: bbsferrari / iStock

De laatste stop op de route is Sergiev Posad, thuis van de Troitse-Sergieva Lavra: de belangrijkste en weelderigst versierde monastieke verblijfplaats. Van hier is het maar 80 kilometer naar Moskou, maar let erop dat je niet op een zondag rijdt. Dan komen de Russen allemaal terug van hun weekendje in hun datsja en je mag er zeker van zijn dat je dan heel wat uren verliest in de files.

Lees ook: Reizen over de Trans-Siberische spoorlijn. Openingsbeeld: Gim42 / iStock