De Europese zomer van 2022: dit zijn de leukste roadtrips

Redactie Lonely Planet

Wie deze zomer de voorspelde drukte op de luchthavens wil vermijden, stouwt de auto helemaal vol om de mooiste routes van Europa te gaan ontdekken. Op zoek naar eeuwenoude historie, hippe steden en culinaire hoogstandjes kun je zomaar eens verrast worden met ruige kustlijnen en reusachtige bergen. 

Italië: de wonderen van het Werelderfgoed

De route: van Rome naar Venetië
Lengte: 870 kilometer

Er zijn maar weinig landen die kunnen tippen aan de culturele rijkdom van Italië. De steden barsten van de historie en op elk plein vind je iconische monumenten en meesterwerken. Het eten is overal ter wereld geliefd (maar smaakt het allerbest op zijn geboortegrond) en het landschap is een geweldige lappendeken van besneeuwde bergtoppen, indrukwekkende kustlijnen en afgelegen valleien. Een epische roadtrip is gegarandeerd. 
Van Rome naar Venetië brengt deze route je via omwegen langs een paar van de bekendste plekken die UNESCO bestempeld heeft tot Werelderfgoed, zoals het Colosseum en de toren van Pisa, maar ook enkele minder bekende. 

In Schotland rijd je eindeloos door bergachtige landschappen. catuncia / iStock

Groot-Brittannië: grootse gebergtes en knappe kusten

De route: Start en finish in Londen, via Edinburgh en Cardiff
Lengte: 1815 kilometer

Groot-Brittannië loopt over van de onvergetelijke ervaringen en spectaculaire bezienswaardigheden. Rijd tussen machtige bergen in Schotland, over landweggetjes door pittoreske dorpjes in Engeland en bewonder de buitenaardse kust van Wales. Je vindt er uiteraard ook de wereldberoemde universiteiten van Oxford en Cambridge, een reeks levendige steden met alles van georgiaanse architectuur tot 21ste-eeuwse kunst. Slinger je een weg door de drie landen en meerdere millennia aan geschiedenis terwijl je langs de beste bezienswaardigheden van Groot-Brittannië komt. 

Groene wijnterrassen in de Dourovallei. LuisPortugal / iStock

Portugal: door de wijngaarden van de Douro

De route: Van Porto naar Miranda do Douro
Lengte: 358 kilometer

Portugal is een fantastische mix van middeleeuws en maritiem. Een turbulent verleden met de Moren, Spanjaarden en Napoleon hebben ervoor gezorgd dat het binnenland bezaaid ligt met ommuurde middeleeuwse steden en kastelen, terwijl de Atlantische Oceaan heeft gezorgd voor fijne zandstranden. Bij een roadtrip door de Douro is het culinaire gebeuren het absolute hoogtepunt: de terrasvormige wijngaarden die de lekkerste wijnen voortbrengen krijgen zelfs de meest fervente bierdrinkers om. De prachtige vergezichten krijg je er gratis bij. 

Openingsbeeld: sborisov / iStock