De beste route voor een roadtrip door Oregon

Redactie Lonely Planet

Er is geen tekort aan outdooravonturen in de Amerikaanse staat Oregon. Van dramatische kusten met torenhoge kliffen tot wilde rivieren in nationale bossen en zelfs woestijn: er is voor ieder wat wils. Het noorden van de staat krijgt veel bezoek, maar het zuiden wordt vaak onderbelicht, terwijl het er prachtig is. Dit is de perfecte roadtrip door het zuidenwesten van Oregon!

Stop 1: Florence

Begin in Eugene, de makkelijkste toegangspoort tot een roadtrip langs de zuidwestkust van Oregon. Je kunt hier naartoe vliegen en een auto huren, of naartoe rijden vanuit Portland. Vanaf Eugene rijd je in een uur en vijftien minuten naar Florence aan de kust. Deze Italiaans-klinkende plaats ligt op het traditionele land van de Siuslaw. Het dorpje heeft een sfeervolle Main Street met restaurants en kunstgalleries. 

Stop 2: Coos Bay

Rijd vanaf Florence ongeveer een uurtje over Highway 101 richting het zuiden om aan te komen in Coos Bay. Onderweg kun je eventueel stoppen bij Umpqua Lighthouse State Park, Umpqua Beach en Horsfall Beach. Coos Bay is een havenstadje aan – de naam zegt het al – de Coosbaai. Vanaf Coos Bay ben je binnen een mum van tijd in drie State Parks: Sunset Bay, Shore Acres en Cape Arago. Deze beschermde gebieden herbergen Oregons geweldige kliffen en rotsformaties aan de kust. Je kunt hier uitstekend hiken.

Stop 3: Port Orford

Navigeer weer naar de 101 en rijd weer een uurtje richting het zuiden, naar Port Orford. Dit kleine stadje op een uitloper van de kust grenst aan de Redfish Rocks Marine Reserve. Als je zin hebt om het water op te gaan, is dit de beste plek. Kajak rond de kliffen en zie de paars- en oranjekleurige zeesterren, anemonen, zeehonden en vogels. 

Stop 4: Grants Pass

Vervolg je weg op de 101 langs schitterende kustuitzichten voordat je het binnenland inrijdt. Maak een stop bij de Natural Bridges Viewpoint om je benen te strekken en wandel door Rogue River-Siskiyou National Forest onderweg naar je vierde stop. Grants Pass is een goede uitvalsbasis voor avonturen op de Rogue River. Ga voor een dagtrip of meerdaagse kajakavonturen of rafting.

Stop 5: Crater Lake National Park

Rijd richting het oosten om aan te komen in een van de schatten van Oregon: Crater Lake National Park. Een van de populairste attracties in het park is het calderameer. Er zijn tal van wandelpaden, of rijd de Scenic Rim Drive en bezoek het historische Rim Village.

Stop 6: Eugene

Vanaf Crater Lake National Park is het zo'n 2,5 uur rijden naar Eugene. Sluit je trip af met een bezoek aan een lokale brouwerij in de wijk Whiteaker en ervaar het bruisende nachtleven voordat je weer naar huis gaat.

Openingsbeeld: Chris LaBasco/iStock