De 5 beste roadtrips door Zweden

Redactie Lonely Planet

Zweden heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen en B-wegen. Zelfs de onverharde wegen zijn relatief glad in plaats van hobbelig en gevaarlijk. Veel attracties zijn bereikbaar met openbaar vervoer, maar met een auto zie je het meeste van het land en kun je de meest afgelegen plekken opzoeken. Wij zochten vijf prachtige roadtrips bij elkaar om het land te ontdekken.

Nationaal Park Skuleskogen. Foto: makasana/iStock

De beste roadtrip voor wonderlijke natuur

Start: Östersund
Eind: Örnsköldsvik
Afstand: 385 kilometer
Tijd: 5-7 dagen

Deze route verbindt een van Zwedens grootste rivieren naar het, geologisch gezien, interessantste stukje kust. Volg Indalsälven naar de prachtige Ragundavallei, waar je zeker af en toe de auto even aan de kant van de weg moet zetten om van het uitzicht te genieten, bijvoorbeeld bij de Döda Fallet (Dodenwatervallen), een overweldigend schouwspel van de kracht van natuur. Bij de Thailändska Paviljongen waan je je heel even in Thailand, het is namelijk een authentiek Thaise paviljoen die herinnert aan het bezoek van koning Chulalongkorn in 1887. Vervolg je weg naar de kust om Höga Kusten te ontdekken. Deze kust wordt steeds hoger. Ook Nationaal Park Skuleskogen is in de buurt, waar je prachtig uitzicht hebt vanaf Skuleberget, een geheim fort in de Koude Oorlog. Hier kun je ook een boottochtje maken naar Ulvön.

De regio rondom Strömsund in herfsttooi. Foto: BastianLinder/iStock

De beste roadtrip voor alpine uitzichten

Start: Strömsund
Eind: Strömsund
Afstand: 500 kilometer
Tijd: 2-7 dagen

Deze route maakt een rondje door Zwedens meest spectaculaire alpine wildernis. Je begint en eindigt in Strömsund, waar je met de klok mee een rondje maakt langs schitterende meren en kabbelende rivieren. Halverwege beklim je het Stekenjokkplateau, dat 879 meter boven zeeniveau ligt. Dit is de hoogste verharde weg van Zweden, wat betekent dat de weg is afgesloten van half-oktober tot juni door hevige sneeuwval. Als je weer omlaag komt, rijd je langs nog meer meren en rivieren, naar Vilhelmina, voordat je terugrijdt naar Strömsund om de route te voltooien. Je kunt deze route in twee dagen afleggen, maar trek meer tijd uit om onderweg ook te wandelen, Zwedens langste grottenstelsel te ontdekken en kleine dorpjes te verkennen.

Lees ook: 5 onvergetelijke ervaringen in de wilde natuur van West-Zweden

Een klein dorpje aan het Siljanmeer. Foto: markharr/iStock

De beste roadtrip voor kunst en cultuur

Start: Falun
Eind: Borlänge
Afstand: 257 kilometer
Tijd: 3-7 dagen

Een roadtrip door Dalarna geeft je de mogelijkheid om een aantal van Zwedens meest geliefde tradities en culturele iconen tegen te komen. Daarnaast rijd je langs het schitterende Siljanmeer. De dorpjes Leksand, Rättvik en Mora aan de oever van het meer zijn perfecte plekken om locale muziek, volkdansen en handwerk te ontdekken. Pauzeer ook zeker in Nusnäs om de typische houten Dalapaardjes gemaakt te zien worden. Aan de westoever van het Siljanmeer kun je naar het eiland Sollerön rijden, waar veel Vikinggraven liggen. Wandel (of neem de stoeltjeslift) naar de top van de 514 meter hoge Gesundaberget voor een panoramisch uitzicht over het meer.

Het kasteel Gripsholm. Foto: miralex/iStock

De beste roadtrip voor kastelen en geschiedenis

Start: Stockholm
Eind: Stockholm
Afstand: 400 kilometer
Tijd: 2-7 dagen

De regio rondom het Mälarmeer staat bekend om de fascinerende geschiedenis en pittoreske omgeving. Rondom het meer vind je een aantal indrukwekkende kastelen, zoals Skokloster, Strömsholm en Gripsholm. Als je interesse hebt in eeuwenoude mysteries, ga dan naar Anundshög, de grootste grafheuvel van Zweden. Ook de rotstekeningen uit de Bronstijd bij Boglösa en Häljesta zijn interessant. Ga naar Västerås en Strängnäs voor hun middeleeuwse kathedralen. In het Vallby Open Air Museum leer je meer over het dagelijks leven van de Zweden in vroegere tijden.

Lees ook: De leukste wijken van Stockholm

Uitzicht op Stockholm. Foto: alxpin/iStock

De beste roadtrip om zoveel mogelijk van het land te zien 

Start: Stockholm
Eind: Göteborg
Afstand: 1000 kilometer
Tijd: 10-14 dagen

Deze route verbindt de drie grootste steden van Zweden: Stockholm, Malmö en Göteborg. Start in Stockholm, vanaf waar je de Utflyktsvägen kunt nemen. Deze panoramische route eindigt bij Norrköping. Vanaf daar neem je de E22 naar Skåne, waar je voor verschillende routes kunt kiezen langs de kust of richting het binnenland. Het historischce Kalmar met zijn iconische Renaissancekasteel en Karlskrona, een nautische stad aan de zuidkust zijn tips om een uitstapje naar te maken. Volg de Skåneroute van Kristianstad naar de westkust, naar Malmö. Vanaf daar rijd je noordwaarts langs de mooiste stranden naar levendig Göteborg.

Openingsbeeld: BastianLinder/iStock