De 3 beste roadtrips van Groot-Brittannië

Redactie Lonely Planet

Schotland, Wales of Engeland: welk constituerend land je ook kiest, er is genoeg keuze uit prachtige plekken. Deze drie roadtrips laten het beste van het beste zien.

Een dorpje in de Cotswolds. Foto: jenifoto/iStock

De Great West Way

Al in de prehistorie reisden mensen van centraal-Engeland, waar nu Londen ligt, naar het westen voor monumenten als Stonehenge. Later legden de Romeinen hier een militaire weg tussen Londinium (Londen) en Aqua Sulis (Bath). Nog later werd dit de eerste weg waar koetsen overheen konden rijden van Londen naar Bristol, de poort naar de Nieuwe Wereld. Vandaag de dag kun je in de sporen van deze reizigers van weleer volgen over de Great West Way. Ontdek prachtige landschappen, oude herbergen en tastbare historie.

Er zijn verschillende manieren om de Great West Way te rijden. De drukke M4 is de snelste, maar het minst interessant om van de route te genieten. Neem liever de kleinere wegen tussen de plaatsen en stop in lieflijke dorpjes in de Cotswolds.

Mount Tryfan in Snowdonia. Foto: Helen Hotso/iStock

De Snowdonia 360

Zoals de naam al verraadt is de Snowdonia 360 een route van 360 mijl (580 kilometer) rond Snowdonia, het bergachtige gebied in het noorden van Wales. Omdat het een rondrit is kun je overal beginnen, maar Conwy is een goede plek om te starten door de bereikbaarheid. Reis vanaf daar westwaarts langs de kust naar Bangor en stop in het dorp met de langste plaatsnaam van Groot-Brittanië: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Vanaf Llanberis kun je de berg Snowdon op hiken, of neem de bijzondere stoomtram naar boven. Op het schiereiland Llŷn vind je een aantal van de mooiste stranden van Wales, waar je ook met een stoomtrein de bergen in kunt of juist de grotten onder het gebergte kunt verkennen. 

Lees ook: Wandelen in Wales: 3 mooie routes in Snowdonia

De weg naar Applecross. Foto: FitchyImages/iStock

De North Coast 500

De North Coast 500 is een epische roadtrip door de Schotse hooglanden van 800 kilometer. De wegen zijn smal en kronkelig, dus trek er genoeg tijd voor uit. Niet alleen om te rijden, maar ook om van het overweldigend mooie landschap te genieten. Start in Inverness en volg de route westwaarts naar Applecross. Daarna rijd je naar het echte noorden, langs de glen van Torridon en de beroemde tuinen van Inverewe. Zo maak je een ronde door de hooglanden. Stop onderweg bij oude vestingen en neem je tijd voor prachtige wandelingen door de natuur. 

Openingsbeeld: ValeryEgorov/iStock