Arizona: 5 legendarische & pittoreske autoroutes

Redactie Lonely Planet

Urenlang rijden in the middle of nowhere, dat kan het best in Arizona. Verlaten wegen, ommetjes maken en scheuren over het zwarte asfalt met langs beide kanten een eindeloze vlakte en kleine dorpjes…  Hier zijn onze vijf favoriete autoroutes.

Route 66: Amerika met een snufje kitch

Get your kitch on Route 66’- dat zou misschien wel een betere slogan zijn voor het stukje ‘Mother Road’ dat Arizona doorkruist. Dinosaurussen, een tipi-motel en een knotsgekke ijssalon: je kunt het zo maf niet bedenken of je ziet het!

In West-Arizona vind je een van de langste stukken pure en onversneden Route 66. 173 mijl onafgebroken rijden op de legendarische weg die nergens samenkomt met de “gewone” Amerikaanse snelweg. Je rijdt van Topock (westelijke grens van Arizona) naar het noorden tot Oatman. Je passeert de woeste bergen van de stad, ezels blokkeren de weg en komen even piepen wanneer je voor hen vertraagt. De typische charme van het Wilde Westen is overal duidelijk voelbaar. Wat volgt is een kronkelige rit naar de Black Mountains en uiteindelijk Kingman, langs steppenrollers en Saguarocactussen.

Ten noorden van de I-40 kom je in een andere wereld terecht: uitgestrekte vlaktes met hier en daar enkele kleine dorpjes. Eerst Hackberry, met zijn opvallende winkel, later volgen Valentine en Truxton. Iets verderop ligt Peach Springs, hoofdstad van het reservaat voor Hualapai, oorspronkelijke inwoners van Amerika die in de bergen in het noordwesten van Arizona leven. Kitch steekt de kop op in de Grand Canyon Caverns, in de vorm van een dinosaurus die je 21 verdiepingen onder de grond lokt. Je kan er een grottentocht maken en een overnachting is er zelfs mogelijk. Vermaak je onderweg met de oude reclamebordjes voor Burma-shave scheerschuim, totdat je aankomt in Seligman, een klein maar bijzonder leuk stadje dat de roadtrippers verwelkomt met retro motels, erg veel souvenirwinkeltjes en een roadkill-café. De route loopt even over in de I-40, maar een paar kilometer verder bevind je je opnieuw op Route 66.

De volgende plaats is het vriendelijke Williams. Motels en diners, gerund door de hele familie, vind je er bij de vleet. Williams is een stad die het gemaakt heeft dankzij haar treinstation en is een belangrijke uitvalsbasis om de Grand Canyon te bezoeken. Route 66 loopt parallel met de treinsporen door Flagstaff. Verplichte nummertjes hier zijn Meteor Crater en Winslow. Beëindig de trip lekker kitcherig en slaap in een betonnen tipi in Holbrook.

Highway 89/89A: het Oude Westen en het Nieuwe Westen

Zet je schrap voor een ritje langs rode canyons en decors uit westernfilms. Ook het hoogteverschil tussen Wickenburg en Flagstaff is opmerkelijk tijdens je roadtrip langs deze Highway. In het weekend kun je een kunstwandeling maken, een wijntour volgen of shoppen en eten in stijlvolle winkels en restaurants. Het oude Amerika met een 21e-eeuwse touch.

Start in Wickenburg, 60 mijl ten westen van Phoenix. Hwy 89 verlaat de stad via Hwy 93 en buigt af richting de Weaver Mountains. De weg brengt je op gelijke voet met het hoger gelegen Yarnell en loopt dan rustig verder langs buttes, kleine heuvels met bijna verticale wanden, en grazend vee in de Peeples Valley.

Wanneer je Prescott National Forest binnenrijdt, moet je opnieuw enkele bochten bedwingen. Je kunt afdalen naar het historische centrum van Prescott, waar zich de Whiskey Row bevindt; een straat waar van oudsher veel saloons stonden. Hier staat ook de enorme Thumb Butte.

Volg Hwy 89A naar Jerome, een voormalige mijnstad, maar hou je vast. Je bereikt Jerome al zigzaggend, want de stad ligt tegen Cleopatra Hill gebouwd. Onderweg naar Sedona kun je een ommetje maken langs de wijnhuizen op Page Springs Road.

Het stuk Hwy 89A tussen Sedona en Flagstaff gaat door de indrukwekkende Oak Creek Canyon. Vergeet niet even te stoppen bij Slide Rock State Park, waar de omstuimige Oak Creek zwemmers van een stenen glijbaan duwt! De weg loopt verder langs gele dennen en brengt je naar fun & funky Flagstaff.

Apache Trail: 100% avontuur

The Apache Trail, Arizona | Foto: Gionnixxx / iStock

De Apache Trail, ten oosten van Phoenix, is niet voor zondagsrijders bedoeld, tenzij die graag zo’n 45 mijl rijden over een hobbelige weg over bergtoppen en door valleien. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken dus, je bent gewaarschuwd.

De Apache Junction is het beginpunt van de route. Hier volg je Hwy 88 en ga je verder in noordelijke richting, waar de woeste Superstition Mountains liggen. Eerste stop is de spookstad Goldfield, een toeristische trekpleister van formaat. Je passeert ook Lost Dutchman State Park, erg gekend bij hikers. Hier wachten velden vol wilde woestijnbloemen je op. De mooiste bloei zie je na een natte winter.

Van hier gaat Hwy 88 verder naar Canyon Lake, de eerste van de drie Salt River-meren langs de route. De weg stopt 7 mijl verder en het is hier dat het een beetje gevaarlijk wordt: het asfalt verdwijnt en maakt plaats voor onverharde weg. Er zijn erg veel smalle haarspeldbochten en je daalt onderweg naar Fish Hill 450 meter over een lengte van 3 mijl! Onoverzichtelijk, verraderlijk en niet aangeraden voor campers. Op een gegeven moment komt het asfalt terug, in de buurt van de Roosevelt Dam.

Monument Valley: iconisch rood steen

Vanaf een afstand lijken de robuuste zandsteenformaties van Monument Valley op een prehistorisch fort met een massa rood en goud gesteente dat oude geheimen lijkt te bewaren. Maar als je dichterbij komt, zie je individuele buttes en oneffen formaties. De aantrekkingskracht is enorm, want de bizarre vormen hebben een ongekende schoonheid die je gezien moet hebben.

Het dorpje Kayenta ligt het dichtstbij Monument Valley. Het is niet veel meer dan een verzameling tankstations, motels en restaurants op het kruispunt van Hwy 160 en 163. Net zoals Monument Valley maakt Kayenta deel uit van het Navajo Reservaat, het grootste reservaat voor Native Americans in het land, dat zich naast Arizona uitstrekt over Utah en New Mexico. Hwy 163 brengt je naar Monument Valley en de lus van 17 mijl eromheen.

De Monument Valley Scenic Drive ($20) is een stoffige, hobbelige zandweg rond de zandsteenformaties. De meeste zijn vernoemd naar dieren of voorwerpen waar ze op gelijken. The Mittens (wanten) of Elephant Butte, om er maar twee te noemen. Reken voor de lus op zeker twee uur rijden.

Patagonia-Sonoita Scenic Road: vogels (en wijn)

Arizona’s Mountain Empire, tussen de Mexicaanse grens, de Santa Rita Mountains en de Patagonia Mountains, is een toevluchtsoord voor vogel- en wijnliefhebbers. Hwy 82, de weg die deze regio doorkruist, is een legendarisch alternatief voor de I-19 tussen Nogales en Tuscon.

Neem Hwy 82 in noordelijke richting vanaf Nogales. De eerste stop voor vogelspotters is het Patagonia Lake State Park. Haviken, arenden, kalkoenen en de grote blauwe reiger werden hier al gespot. Patagonia is daarnaast ook de beste plek voor hamburgers, Mexicaans eten of een pizza ‘à la Elvis’ voordat je je aan de wijngaarden in het noorden waagt.

Er zijn verschillende wijnproeverijen bij Elgin Road, 20 mijl ten oosten van Hwy 82. Heb je tijd voor een langere rit met meer plekjes om vogels te spotten, of kan een bezoek aan een ghost town er ook nog even bij? Rij dan noordelijk op Hwy 82 tot je op Hwy 80 botst: de weg naar Tombstone. Terug in Sonoita gaat de originele route verder noordwaarts langs eikenbomen en grasland. Proeven van het echte leven? Laat de natuur even achter je en eindig je tripje vogelspotten bij de I-10 met een korte rit naar Tuscon.

Lees ook: Roadtrip door Schotland, Geopark noordwestelijke-Hooglanden. 

Openingsbeeld: LordRunar / iStock