5 prachtige roadtrips door Slovenië voor op je bucketlist

Redactie Lonely Planet

Slovenië heeft ongeveer de helft van het landoppervlak van Nederland en is daarmee ook iets kleiner dan België, maar heeft maar een fractie van de inwoners. Hoewel je wellicht wat verkeer tegen kunt komen bij de hoofdstad Ljubljana, is het verder een paradijs voor bestuurders en fietsers die lekker relaxed van het land willen genieten. Ontdek Slovenië's pittoreske dorpjes, ongerepte bossen en met wijngaarden bedekte heuvels met een van deze vijf roadtrips.

NB: De afstanden in dit artikel zijn niet rechtstreeks van het startpunt naar het eindpunt, maar nemen omwegen in beschouwing om meer van het land te zien.

Een kerkje bij Bohinj. Foto: victoriya89/iStock

Van de Alpen naar de Adriatische kust

Start: Bovec
Eind: Koper
Afstand: 300 kilometer

Met deze roadtrip kom je langs alle greatest hits van Slovenië. De reis begint bij Bovec, een dorp aan de turquoise rivier Soča in de Julische Alpen. De weg kronkelt door het hart van Nationaal Park Triglav en over de 1611 meter hoge Vršič-pas. Pas op als je wagenziek wordt, want via 50(!) haarspeldbochten beweeg je je naar het skigebied Kranjska Gora. Vanaf daar wachten de iconische meren Bled en Bohinj op je. Ruil de schnapps in voor een wijnglas als je naar de wijngaarden van Goriška Brda gaat, vanaf waar je door het karstlandschap naar Koper aan de Adriatische kust rijdt.

Een fietser in de Sočavallei. Foto: Saro17/iStock

Smakelijk fietsen

Start: De Sočavallei
Eind: Maribor
Afstand: 480 kilometer

Slovenië lanceerde vorig jaar de Slovenia Green Gourmet Route (SGGR) ter ere van de Europese Gastronomische Regio van 2021. De SGGR is een fietsroute die loopt van het westen naar het oosten langs schitterende wijngaarden, sterrenrestaurants en kleine familiebistro's. De fietstocht begint in Kobarid in de Sočavallei, waar het langs de Italiaanse grens richting de hoofdstad Ljubljana loopt. Je volgt daar een stukje van de pastorale rivier Sava voordat je bij de Derava uitkomt en eindigt in Maribor. 

Het Jasnameer bij Kranjska Gora. Foto: skynesher/iStock

Een miniroadtrip door de Savavallei

Start: Kranjska Gora
Eind: Brežice
Afstand: 200 kilometer

Een autorit langs de rivier Sava leidt je diagonaal van Slovenië's noordwesten naar het zuidoosten, naar de grens van Kroatië. Dit is historisch gezien een van Europa's belangrijkste waterwegen, want de Sava doorkruist Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Servië. Voor reizigers is dit een belangrijk startpunt om de regio beter te begrijpen. Begin bij de bron, vlak bij Kranjska Gora. Vanaf hier komt de roadtrip langs Bled voor het meest bekende plaatje van het land: de kerk die oprijst in het midden van het meer. Ook kom je langs Ljubljana, waar je een paar dagen kunt stoppen om te genieten van het gedruis van de stad. De reis eindigt in Brežice in de regio Posavje, waar wijngaarden en kastelen het Europese sprookje compleet maken.

De groene heuvels rondom Maribor. Foto: RomanBabakin/iStock

Thermale-badenrit

Start: Maribor
Eind: Maribor
Afstand: 400 kilometer

Maak een rondje vanaf Maribor om langs enkele thermale baden te komen, al ontdekt in de Romeinse tijd. De kalkstenen alpen worden vervangen door meer water bij elke bocht, en je vindt er veel moderne spa's die deze thermale wateren gebruiken en de traditie voortzetten. Maribor is na Ljubljana de grootste stad van Slovenië en heeft z'n eigen charme. Vanaf hier rijd je zuidwaarts langs 20 natuurlijke bronnen. Rijd ook zeker naar Laško voor een toer in de brouwerij van het gelijknamige bier.

Een kronkelende weg in Kočevsko. Foto: Booster-AB/iStock

Fietsen door eeuwenoude bossen

Start: Kočevje
Eind: Kočevje
Afstand: 145 kilometer

Ontdek de oerbossen van Slovenië in de regio Kočevsko, die voor 90 procent uit bos bestaat. Hier vind je de Slovenia Green Kočevsko Cycle Loop, een avontuurlijke route voor fietsers. Het gebied staat op de Unescolijst van natuurlijk erfgoed en is het thuis van vossen, beren, lynxen en herten. Klim naar de top van de Dinarische Alpen voor fantastisch uitzicht.

Openingsbeeld: NataliaDeriabina/iStock