4 ultieme slaaptreinen voor op je bucketlist

Redactie Lonely Planet

Nachttreinen zijn een groener alternatief voor vliegtuigen – en een ervaring op zichzelf. Ontdek bijzondere nachttochten in de VS, Vietnam, Zambia en Italië.

Treinreizen heeft iets romantisch. Het langzame tempo, het zachte ritme van het spoor, de mogelijkheid om alle verantwoordelijkheid te laten varen en gewoon het raam uit te kijken. Dat geldt in het bijzonder voor de slaaptrein, een hotel op wielen, waarmee je in het ene land kunt gaan slapen en in het andere ontwaken. Je kunt urenlang het uitzicht bewonderen, kletsen met coupégenoten, brood/koekjes/thee/wodka delen, en de zonsopkomst- en ondergang bekijken terwijl de wielen blijven draaien.

Natuurlijk is het meestal sneller om te vliegen. Maar als je niet hoeft, waarom zou je je dan haasten? Met een reis over het spoor snap je de connecties tussen plaatsen beter en zie je de omgeving veranderen van stad tot voorstad tot platteland en uiteindelijk uitlopers van gebergten of woestijnen of vlaktes.

Zulke reizen kun je in stijl ondernemen, geïnspireerd door de vergane glorie van de Oriënt-Express of de weelderigheid van het paleis van een maharadja. Maar zulke overdaad heb je eigenlijk niet nodig als de reis zelf het grootste genot is. Zelfs een vieze, frustrerend langzame trein heeft zijn eigen charme. In een krappe tweedeklas Indiase hut, als je je bed in orde maakt op een hobbelige rit door Europa, of achteroverleunt in een intercitytrein in China, krijg je misschien niet de meeste slaap in je slaaptrein, maar je krijgt er wel een droomrit voor terug.

Hanoi-Saigon, Vietnam

Deze 1.725 kilometer lange dienst (foto boven) tussen Hanoi en Ho Chi Minhstad (Saigon) loopt over de hele lengte van het land en werd na de Vietnamoorlog omgedoopt tot Herenigings-Express. Het biedt een perfecte afspiegeling van Vietnam: oude stadjes, rijstvelden, smaragdgroene heuvels en de glinsterende Zuid-Chinese Zee.

Kies tijdens de reis van 35 uur tussen de harde zitplaats (goedkoopst) of een zachte, een hard bed (coupé met zes bedden), zacht bed (vier bedden) of VIP-hut (twee bedden). Reserveer ruim van tevoren (vr.com.vn).

Kapiri Mposhi-Dar es Salaam, Zambia en Tanzania

Is het een slaaptrein of een rijdende safari met twee overnachtingen? De Tazara Railway overbrugt rivieren en ravijnen met een paar indrukwekkende spoortrajecten door het uitgestrekte, met wilde dieren gevulde landschap van Selous Game Reserve in Tanzania. Je kunt olifanten, neushoorns, leeuwen en meer zien door het raam.

Tickets zijn niet online te koop, dus die moet je regelen op stations in Dar es Salaam (Tanzania) of Kapiri Mposhi (Zambia), of via een lokale reisorganisatie. De reis duurt ongeveer 46 uur. Meer informatie vind je op tazarasite.com.

Ruïnes in Syracusa, eindpunt van de nachttrein vanuit Rome | Foto: RomanBabakin / iStock

Rome-Siracusa, Italië

Om van de Italiaanse hoofdstad naar de oude stad Siracusa op Sicilië te komen, gaat deze nachttrein aan boord van een schip, wat de reis nog leuker maakt. Na een rit langs de kust van Calabrië wordt de trein op een veerboot getild voor de oversteek van de Straat van Messina, waarna hij zijn weg weer kan vervolgen.

Elke dag vertrekken twee nachttreinen uit Rome rond 21.30 en 23.00 uur voor de 12 uur durende reis (waarvan 30 minuten op zee). Reserveer via trenitalia.com.

Chicago-San Francisco, VS

In 1869 was dit spoor het eerste over de Continental Divide, een verbinding tussen de Atlantische en Grote Oceaan, en vandaag de dag hangt er nog steeds een avontuurlijke pionierssfeer. Tijdens de 3.924 kilometer lange reis tussen Chicago en San Francisco trotseert de California Zephyr steile ravijnen, hete woestijn, besneeuwde bergen en heel wat tunnels en haarspeldbochten.

De Zephyr vertrekt drie dagen per week om 14 uur uit Chicago. Reserveer vroeg voor de laagste prijzen en beste beschikbaarheid; je kunt bijna een jaar van tevoren boeken. De hele reis duurt 51,5 uur non-stop (amtrak.com/california-zephyr-train).

Dit artikel komt uit het winternummer van Lonely Planet magazine. Bestel 'm hier

Openingsbeeld: Matt Munro / Lonely Planet