4 x betoverende nationale parken in Costa Rica

Redactie Lonely Planet

Costa Rica is een populaire bestemming voor backpackers, vanwege de levendige cultuur en de geweldige surfplekken, maar ook de natuur is een belangrijke publiekstrekker.

Ondanks de kleine oppervlakte zorgen verschillende weersomstandigheden voor een enorme variëteit in landschap en wildlife. Ruim 25% van het totale landoppervlak is beschermd natuurgebied - dat is meer dan in de meeste andere landen van de wereld. Wij lichten een paar mooie parken voor je uit.

Hangbrug in Monteverde | Foto: Simon Dannhauer / iStock

Bosque Nuboso Monteverde

De naam alleen al (wolkenwoud “groene berg”) roept beelden op van een magische plaats, dat bruist van wonderlijk maar verstopt leven. Hier groeien planten op andere planten, de bomen zien groen van gebladerte en epifyten - je ziet haast geen onderscheid meer tussen de grond onder je voeten en het bladerdak ver boven je. Tussen het ogenschijnlijk ondoordringbare groen op de grond piept hier en daar een orchidee naar boven. De stilte wordt versterkt door een eeuwig zacht druppen vanaf het bladerdak, soms verstoord door het gekrijs van een drielelklokvogel.

Het park ligt bovenop de Continental Divide, een bergkam die dwars door Noord- en Midden-Amerika loopt. Het gebied barst van de verschillende diersoorten. De hoofdingang ligt 6 kilometer ten zuiden van Santa Elena. Van december tot april valt er minder (maar nog steeds vrij veel) regen; de eeuwige nevel waarin het woud is gehuld geeft het park een uniek karakter.

Manuel Antonio is het kleinste nationale park van Costa Rica | Foto: Simon Dannhauer / iStock

Parque Nacional Manuel Antonio

Dit is het kleinste nationale park van Costa Rica: maar 20 vierkante kilometer. Maar het zijn wel 20 vierkante kilometers puur geluk. Duidelijk aangegeven paden kronkelen door indrukwekkend regenwoud waar het gezang van vogels en de kreten van apen weerklinken. De paden komen uit op een dromerig palmstrand, met geweldig uitzicht over de helderblauwe zee. Bruine genten en bruine pelikanen maken hun nestjes op de vele rotsachtige eilandjes die langs de kust verspreid liggen. Het is, kortom, de belichaming van het tropische paradijs.

Maar Manuel Antonio is geen geheim- je zult de prachtige ervaring hoogstwaarschijnlijk met meerdere mensen moeten delen - het is immers maar een klein park. Maar ondanks de beperkte omvang is het niet onmogelijk om een momentje voor jezelf te vinden. Je moet dan wel net een beetje verder willen wandelen. Het park ligt 7 kilometer van Quepos, nabij het kleine dorp Manuel Antonio. Ga in het droge seizoen van februari tot april, in die periode is genieten gegarandeerd.

De vulkaan Arenal en Lago Arenal bieden vele avonturen | Foto: lightphoto / iStock

Parque nacional Volcán Arenal

De imposante vulkaan Arenal torent hoog boven de regio uit. Het maakt niet uit wat je doet: een lavapad ontdekken, windsurfen op Lago Arenal of van onverharde weggetjes mountainbiken - de vulkaan is altijd in zicht. De tijden van nachtelijke lavavuurwerkshows is voorbij: sinds 2010 is Arenal een slapende vulkaan. Wat overbleef is een fotogenieke piek, rustig maar nog altijd een beetje stomig, omringd door dichte bossen vol dieren, watervallen en warmwaterbronnen.

De beste manier om het park te bereiken is vanaf La Fortuna. Het droge seizoen duurt van februari tot en met april.

Pasgeboren zeeschildpadjes vinden hun weg naar het water | Foto: anzeletti / iStock

Parque Nacional Tortuguero

In dit park ontmoet het regenwoud van de kust de jungle van de Amazone: het is er vochtig, luidruchtig en boordevol leven. In ogenschijnlijk lome lagunes stikken van de krokodillen op boomstammen, luiaards in bomen, otters, luidruchtige brulapen en honderden soorten vogels.

Kijk toe hoe een zeeschildpad zichzelf het strand op waagt, om een arbeidsintensief holletje te graven voor haar nest en er een dozijn eieren in te laten valen. Of je bent net op tijd om de pas uitgekomen jongen een weg naar de zee te zien schuifelen (het broedseizoen van de zeeschildpadden is van maart tot oktober). In Tortuguero zie je de levensloop in realtime, op een donker stukje tropisch strand.

Openingsbeeld: Bosque Nuboso Monteverde | Foto: Simon Dannhauer / iStock