3 x betoverende treinreizen door Frankrijk

Redactie Lonely Planet

Tuffen door heuvels bedekt met wijngaarden, spectaculaire berggebieden doorkruisen en de Middellandse Zee aan je voorbij zien schieten: aan het raam van de trein begint je ontdekkingstocht door Frankrijk. 

Frankrijk heeft een uitstekend treinnetwerk dat de verste uithoeken bereikbaar maakt. De trein is misschien wel de beste manier om de enorme variatie aan landschappen en culturen van het land te verkennen, dus stap aan boord voor een selectie van de beste treinreizen van Frankrijk.

Le Cévenol: voor ruige landschappen

Clermont-Ferrand naar Nîmes; 303 kilometer

De woeste schoonheid van het Centraal Massief opent zich langs een treinroute die niet alleen een van de oudste van Frankrijk is, maar ook een van de meest uitdagende om te bouwen, vanwege de geografische kenmerken van de Gorges de l’Allier. Ergens halverwege de 19de eeuw, toen de spoorlijn werd gebouwd, was technologie nog niet zo ver ontwikkeld en moesten spoorarbeiders met de hand tunnels uithakken door graniet- en basaltbergen. Le Cévenol (ook bekend als La Ligne des Cévennes) opende vervolgens in 1870 voor zowel vervoer van passagiers als vracht, waaronder kolen naar de Rhône-regio en wijn naar Parijs. 

Le Cévenol is onderdeel van een langere route die Marseille met Parijs verbindt, maar de meeste reizigers stappen aan boord bij Clermont-Ferrand. Zo start de reis tussen vulkanisch gesteente tot je langs het pièce de résistance gaat: de Gorges de l'Allier. Hoog boven de rivier de Allier wordt je getrakteerd op prachtige uitzichten die zich tot ver over de kloof uitstrekken. Onderweg steek je drie historische viaducten over, slinger je door verschillende indrukwekkende valleien en doorkruis je 106 tunnels.

Tip: In het voorjaar vinden vaak onderhoudswerkzaamheden plaats, de treinen worden dan vervangen door bussen. Controleer dit voor je boekt. 

Aan de Franse rivièra wordt je getrakteerd op kleurrijke kustdorpjes, zoals Villefrance-sur-Mer. StockbyM / iStock

Langs de zuidkust voor schitterende zeezichten

Marseille naar Ventimiglia; 187 kilometer

Een reis van Marseille naar Ventimiglia, net over de Italiaanse grens, is op zich niet zo heel spectaculair. De uitzichten daarentegen wel. Probeer maar eens te doen alsof het uitzicht op de azuurblauwe Middellandse Zee, bepalend voor de allure van Zuid-Frankrijk, je koud laat. Het water wordt afgewisseld met kliffen bedekt met een verleidelijke mix van wilde kruiden, terracotta-kleurige dorpjes en palmbomen die tegen de heuvels aangroeien. 

De haltes onderweg spreken tot de verbeelding: het legendarische jetsetparadijs Saint Tropez, koninklijk Monaco en Nice, met een geweldige mix van musea en schitterende stranden. Ook minder bekende plaatsen zoals Èze Plage, met een middeleeuws dorp dat onmogelijk hoog op een nabijgelegen piek ligt, en het nuchtere Menton zijn het uitstappen waard. 

De Interloire, om te combineren met fietsavonturen

Orléans naar Le Croisic; 338 kilometer

De Loire-vallei is ronduit sprookjesachtig. Het heeft prachtige renaissancekastelen, smaragdgroene rivieren en charmante middeleeuwse dorpjes. De Interloire-spoorlijn loopt dwars door deze vallei vanuit Orléans, de geboorteplaats van Jeanne d'Arc, naar de vissershavenplaats Le Croisic aan de Atlantische Oceaan. Haltes die de moeite van het uitstappen waard zijn, zijn Blois, hier staat een kasteel dat ooit werd bewoond door Lodewijk XII; Amboise, de laatste woonplaats van Leonardo da Vinci; en Nantes, een historische Bretonse stad met, wederom, een kasteel. 

Misschien wel het beste van alles: je kunt in en uit de trein stappen om delen van de 900 kilometer lange Loire à Vélo te fietsen, een relatief vlak fietspad door dit typisch Franse landschap. In de zomer heeft de trein een speciale wagon om fietsen te vervoeren. 

Openingsbeeld: Enzojz / iStock