Zwarte panter voor het eerst perfect gefotografeerd in Afrika

Redactie Lonely Planet
Zwarte panter voor het eerst perfect gefotografeerd in Afrika

De zeldzame zwarte panter is in z’n natuurlijke habitat gefotografeerd in het Laikipia Wilderness Camp in Kenia. Het is de eerste keer ooit dat het dier van zo dichtbij, in zulke hoge kwaliteit gefotografeerd is.

De foto’s hebben tot groot nieuws geleid, doordat het de eerste keer in ruim een eeuw tijd is dat de zwarte panter op beeld is vastgelegd. De laatste keer dat het dier werd gefotografeerd was in 1909 in Ethiopië. Echter kun je je voorstellen dat de foto’s destijds niet van de hoogste kwaliteit waren.

Dit bericht bekijken op Instagram

A wild African black leopard... A dream come true! Link in bio to more photos #camtraptions #cameratrap #blackpanther

Een bericht gedeeld door Will Burrard-Lucas | Wildlife (@willbl) op

Panters zijn terughoudende dieren en worden niet vaak door mensen gespot. Daarnaast is maar een heel klein deel van die panters zwart gekleurd. Zwarte panters komen vaker voor in Java en China, maar hoewel ze ook in Afrika wel eens worden gezien, zijn de dieren nog nooit in zulke hoge kwaliteit op beeld vastgelegd. De beelden zijn zo helder, dat je de kenmerkende panterprint door de zwarte vacht heen kunt zien. Wetenschappers van de San Diego Zoo beschouwen deze foto’s als het eerste fotografische bewijs van het dier in Afrika.

Dit bericht bekijken op Instagram

The first picture I managed to capture of the African black leopard... #Camtraptions #cameratrap #blackpanther

Een bericht gedeeld door Will Burrard-Lucas | Wildlife (@willbl) op

De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas kon het dier op beeld vastleggen door zijn eigen uitvinding: de “Camtraption”-camera. Deze camera werkt als een soort val en kan in het wild geplaatst worden. Zodra er een dier in beeld komt, maakt de camera een foto met flits.

Burrard-Lucas volgde aanwijzingen op van de lokale bevolking, die zeiden dat ze het bijzondere dier hadden gezien. Nadat hij panter-sporen vond en een pad waar het dier langsliep, zette hij de camera’s op langs de route. Na meerdere nachten zonder succes, werd de fotograaf beloond met hele bijzondere beelden.

Dit bericht bekijken op Instagram

A colour photograph of the elusive black leopard on my #camtraptions #cameratrap

Een bericht gedeeld door Will Burrard-Lucas | Wildlife (@willbl) op

De beelden hebben ook tot zorgen geleid, doordat mensen bang zijn dat de zeldzame dieren een doelwit gaan worden voor stropers. De Britse fotograaf maakte via zijn blog duidelijk dat deze praktijken illegaal zijn in Kenia, en hoopt dat het in plaats daarvan voor meer toerisme in het gebied zal zorgen.

Zelf ook de kans krijgen om een luipaard te fotograferen? Dit park in Zambia heeft de grootste luipaard-dichtheid van heel Afrika. 

Openingsbeeld: Freder / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram