Zomerparadijs: de Friese Waddeneilanden

Sara van Geloven

Nederland bevat heerlijke plekken waar je je in alle rust terug kunt trekken. Stap aan boord van een veerboot en steek de UNESCO-genoteerde Waddenzee over om de Waddeneilanden te ontdekken.

Laat het dagelijkse leven ver achter je op het strand van Vlieland, in de schaduw van de Brandaris op Terschelling, in een beachclub op Ameland of midden in de wilde natuur van Schiermonnikoog.

Een zeehond op het strand van Vlieland | Foto: emka74 / Shutterstock

Vlieland – voor het strand

Dit meest westelijk gelegen Friese Waddeneiland – de buur van Texel – heeft slechts één dorp, waar de veerboot vanaf Harlingen aankomt. In de hoofdstraat vind je een keur aan boetiekwinkels, stijlvolle hotels en restaurants gevestigd in 17de-eeuwse huizen, maar voor een relaxte strandwandeling wandel je in oostelijke richting voorbij het kleine waddenhaventje van Vlieland. Hier stap je het meest oostelijke strand van het eiland op, waar Terschelling zichtbaar is aan de overzijde van het Stortemelk, de ruige zee tussen de eilanden waar de Noordzee en Waddenzee elkaar ontmoeten.

Struin verder over het strand langs het moderne houten strandpaviljoen Oost om de eerste badgasten te spotten. Het strand van Vlieland is maar liefst 12 kilometer lang, dus je kunt er altijd een plekje helemaal voor jezelf vinden. Spreid je badhanddoek uit op het zachte zand en neem een frisse duik in de schuimende golven van de Noordzee. Kun je geen genoeg van de zee krijgen, dan kun je bij Camping Stortemelk overnachten in de duinen om door het geruis van de golven in slaap te worden gezongen. Duik alleen niet te snel in je slaapzak – ’s nachts kun je bij een heldere hemel de glinsterende Melkweg spotten.

 

Feest tot in de late uurtjes tijdens het jaarlijkse festival Oerol | Foto: Sara van Geloven / Lonely Planet

Terschelling – voor festivalvibes

Elk jaar in juni wordt het volledige eiland 10 dagen lang omgetoverd tot een groot podium. Theatergezelschappen strijken neer in duinpannen, landschapskunst transformeert het strand en livemuziek schalt uit afgelegen boerderijen. Het festival Oerol werd 36 jaar geleden bedacht door Joop Mulder, toen nog een lokale horecaondernemer. Intussen is het uitgeroeid tot een internationaal gerenommeerd locatietheaterfestival, maar de intieme sfeer van de beginjaren is bijzonder goed bewaard gebleven. 

Sense of Place is een van de interessantste elementen van het festival. Dit culturele landschapsproject heeft in de afgelopen jaren een aantal van de uniekste kenmerken van het eiland getransformeerd tot gigantische kunstinstallaties. Zo werd er nieuw helmgras geplant om Escher-esque duinen te creëren en is er door creatief gebruik van wilgentakken een kwelder in Mondriaanvormen gevormd op het wad. Dit jaar wordt Sense of Place onder de bezielende leiding van Joop Mulder naar de vaste wal gebracht, met spannende projecten als een houten getijdenobject in de zee, twee gigantische, metalen vrouwen op een dijk en een opvallend kunstwerk dat het Waddengebied naar het centrum van Leeuwarden brengt.

 

De iconische vuurtoren van Ameland | Foto: Matthias Melzer / iStock

Ameland – voor lichaam & geest

Er ligt meer dan 90 km aan fietspaden op Ameland en het eiland ontdek je dan ook het beste op twee wielen. Huur een fiets in de haven en zet koers naar het pittoreske dorp Nes. In het doolhof aan straatjes met klinkers spot je 17de-eeuwse commandeurshuizen, boetiekwinkels en gezellige restaurants. Bij Vishandel Metz kun je verse kibbeling of haring halen, voordat je weer op de pedalen stapt.

Buiten het dorp worden weilanden onder eindeloze wolkenluchten afgewisseld door glooiende duinen en naaldbossen waar je niks anders hoort dan het ruisen van de wind en het gezang van vogels. In het dorpje Ballum, ongeveer 6 kilometer ten westen van Nes, kun je een tussenstop maken bij café Nobel om het beroemde Nobeltje te proeven. Deze likeur zag 100 jaar geleden op een koude winternacht het levenslicht. De legende gaat dat Willem Barend Nobel niet meer genoeg drank had liggen voor de dorstige deelnemers van een arrenslee-wedstrijd, dus gooide hij lukraak wat drankjes bij elkaar en Nobeltje was geboren. Het recept is vandaag de dag nog steeds een goed bewaard familiegeheim.

Vervolg je tocht naar het westen, waar bij Hollum de rood-wit gestreepte vuurtoren Bornrif aan de horizon verschijnt. De vuurtoren stamt uit 1888 en wordt niet langer gebruikt, maar is wel open voor bezoekers. Het is met 236 treden een flinke klim naar de top, maar je wordt beloond door een panoramisch uitzicht over het wuivende helmgras en de felgroene dennenbomen. Vanaf de vuurtoren is het nog een klein stukje fietsen naar het meest westelijke strand van het eiland. Beachclub The Sunset is de perfect plek om verse oesters te proeven en te proosten op een grandioze zonsondergang.

 

De rotsige kust van Schiermonnikoog | Foto: x-posure / iStock

Schiermonnikoog – voor de wilde natuur

Schiermonnikoog mag dan het kleinste Waddeneiland zijn, qua natuur is het ongeëvenaard. Het eiland is een Nationaal Park en is, afgezien van de paar voertuigen van bewoners, geheel autovrij. Aan de Noordzeekant ligt het breedste strand van heel Europa, omzoomd door duinen waar orchideeën bloeien. Ook aan de Waddenkant is een enorme rijkdom aan zeldzame planten te vinden. Wandel door de kwelders om paarse velden lamsoor, zeekraal en slijkgras te bewonderen.

Door de grote verscheidenheid aan landschappen komen er bijzondere dieren voor op het eiland. Er zijn maar liefst 300 soorten broed-, wad- en trekvogels op Schiermonnikoog te vinden. Bij de vogelkijkhut aan de Westerplas kun je op eigen houtje of met een gids lepelaars, rietvogels en zangvogels spotten. Het Bezoekerscentrum op het eiland organiseert nog meer natuurexpedities. Zo kun je een jutterstocht maken op het strand of wadlopen – wandelen over de bodem van de zee is een van de bijzonderste manieren om dit UNESCO-werelderfgoed te beleven.

Openingsbeeld: Focus_on_Nature / iStock