Zo maak je Italiaanse tagliatelle al ragù

Redactie Lonely Planet

Wil je het ultieme klassieke pastagerecht maken? Probeer de Italiaanse tagliatelle al ragù; de originele "spaghetti bolognese" en een wereldwijd geliefd pastagerecht.

Wat is het?

Vraag een lokale inwoner uit Bologna, waar het gerecht dat bekend staat als "spaghetti bolognese" zijn oorsprong vindt, en ze zullen je vertellen dat de wereld het bij het verkeerde eind heeft: bolognesesaus (ragù alla bolognese) wordt het best geserveerd met platte pasta en geen dunne spaghetti. Maak zelf een bord traditionele tagliatelle al ragu klaar en kijk welke versie van het beroemde gerecht jouw voorkeur heeft.

Ingrediënten (2 porties)

  • 1 el boter
  • 140 g pancetta, in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 kleine wortel, geschild en fijngehakt
  • ½ kleine ui, geschild en fijngehakt
  • 300 g rundergehakt
  • ½ kopje droge witte wijn
  • 5 tl tomatenpuree
  • 1 kopje volle melk
  • zout en peper naar smaak
  • verse tagliatelle
  • Geraspte parmezaanse kaas, om te serveren

Zo maak je het

  1. Smelt de boter in een pan en voeg de pancetta toe. Kook zachtjes tot het vet is gesmolten; ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg de selderij, wortel en ui toe en kook, onder regelmatig roeren, tot ze zacht en lichtbruin zijn; ongeveer 15 minuten.
  3. Voeg het gehakt toe en kook al roerend tot het lichtbruin is en begint te sissen.
  4. Voeg wijn toe en kook tot het verdampt is, ongeveer 5 minuten.
  5. Meng de tomatenpuree met een beetje water en doe dit in de pan.
  6. Zet het vuur laag en laat 2 uur sudderen, af en toe roeren, beetje bij beetje de melk toevoegen en op smaak brengen met kruiden.
  7. Breng wat gezouten water aan de kook in een grote pan en kook de tagliatelle beetgaar.
  8. Gooi de pasta met de ragù en serveer met de parmezaan.

Proefnotities

In Bologna - "la Grassa" (de dikke) - klopt het gastronomische hart van Italië. De immense populariteit van het beroemdste gerecht heeft geleid tot oneindig veel variaties, dus in een poging om de eerste principes vast te stellen, heeft de Bolognese Kamer van Koophandel in 1982 een officieel recept opgesteld (ons recept sluit hier nauw op aan). Om het gerecht op zijn best te proberen, moet je jezelf uitnodigen bij een lokale nonna. Als dat niet lukt, kies dan een traditionele trattoria en zorg ervoor dat je tagliatelle al ragù vraagt ​​- niet spaghetti Bolognese.

Openingsbeeld: fpwing / iStock