Zo doe je dat: wildlife fotografie. Lees de tips van een pro!

Redactie Lonely Planet

Hij komt eigenlijk uit Cheshire in Engeland maar fotograaf Chris Martin bracht de afgelopen twaalf jaar door in Cork in het westen van Ierland. Als natuurliefhebber in hart en nieren legt hij zich toe op het vastleggen ruige landschappen en de bewoners van die ongerepte natuur over de hele wereld. Chris heeft net een nieuwe fotoserie online gezet en hij geeft daarbij wat praktische tips voor enthousiastelingen die hun eigen fotografieskills willen verbeteren. Ben jij zo iemand? Let dan goed op! 

Verlaag je letterlijk tot het niveau van het onderwerp van de foto voor sprekendere beelden. | Foto: Chris Martin 

Tip 1 

Eén van de belangrijkste tips waarmee je je wildlife foto’s vrijwel meteen kan verbeteren is om je te verlagen naar de ooghoogte van het onderwerp van je foto. Te veel foto’s worden volgens Chris geschoten vanuit het perspectief van de fotograaf als hij of zij staat. Bereid je voor op vieze kleren want als je bereid bent om plat op de grond te gaan liggen (voor beelden van eekhoorntjes op de grond in het bos tussen de blaadjes bijvoorbeeld) wordt je foto automatisch veel innemender. 

'Wildlife is zo onvoorspelbaar dat je eigenlijk altijd een camera bij je moet hebben', aldus Chris Martin. Foto: Chris Martin

Tip 2 

Niet alle wildlife foto’s hoeven ‘ultra-telephoto close-ups' te zijn. Vaak is veel interessanter om een dier in zijn leefomgeving vast te leggen. Overweeg daarom af en toe een wijdere lens. Wees daarbij altijd geduldig. Je moet er veel op uit zijn geweest, zowel in de vroege ochtend als in de late avond of zelfs nacht, om precies te weten welke diersoorten er in de omgeving leven. Wildlife is zo onvoorspelbaar dat je eigenlijk altijd een camera bij de hand zou moeten hebben.  

Chris Martin schiet niet alleen wildlife foto's, ook landschappen weet hij op betoverende wijze vast te leggen. | Foto: Chris Martin

Tip 3 

Volgens Chris is de sleutel van reis- en wildlifefotografie dat je relax bent en geniet van de ervaring. Vertraag tijdelijk even en waardeer de natuur tot in haar diepste details. Geduldig wachten en kijken hoe een reiger wacht op een passerende paling is voor Chris een vorm van ontspanning, de ultieme ontspanning zelfs. Tot het moment dat de reiger toeslaat denkt hij aan niets anders dan de reiger en de paling. Hoe fijn is dat! 

Zorg dat het onderwerp van je foto genoeg ruimte krijgt om zich comfy te voelen. | Foto: Chris Martin

Tot slot is het volgens Chris, maar zeker ook volgens ons, uitermate belangrijk dat het onderwerp van je foto genoeg ruimte krijgt en voelt om zich comfortabel bij de voelen. Je bent en blijft te gast in een natuurlijke omgeving, dring je niet op.  

Onder andere door deze drie zaken in gedachten te houden wist Chris Martin de winnaar van de Fur and Feathers categorie in de Photocrowd’s Amateur Photographer of the Year 2018 te worden. Hij won met zijn foto genaamd ‘The Obedient Fox’ waarop je een vos geduldig en kalm op wat stenen op een strand ziet zitten. (Zie openingsbeeld)

Meer van het werk van Chris Martin vind je op zijn Instagram of op zijn officiële website. 

Wil je meer over fotografie lezen? Dan is dit artikel over fotografietours iets voor jou!

Openingsbeeld: Chris Martin