Zo bereid je je voor op je eerste reis na COVID-19 lockdown

Redactie Lonely Planet

Meer dan ooit vereist het plannen van een nieuwe reis veel flexibiliteit en voorbereiding: waar je heen gaat, hoe je daar komt, wat je doet als je aankomt, wat je moet doen voordat je vertrekt - en vooral wat de redenen zouden zijn waardoor je een reis zal annuleren. Dit zijn de dingen waar je over na moet denken. 

Waar je heen gaat en hoe je daar komt

Denk als eerste na over de flexibiliteit van de bestemming. Het kan voorkomen dat het land, de regio, de stad of zelfs de wijk die je van plan was te bezoeken, verandert in een COVID-19-haard, en dat betekent dat je moet beslissen of je je reis wilt voortzetten, een andere bestemming in de buurt kiest of wilt annuleren - allemaal opties voor het laatste moment. Het kan ook zijn dat ten minste één van die beslissingen door de autoriteiten is genomen. Wees dus bereid flexibel te zijn: doe veel onderzoek naar het gebied en maak back-up plannen.

Lange-afstandsreizen zijn over het algemeen vliegtuigreizen en dat brengt uiteraard enige onzekerheid met zich mee als autoriteiten of de luchtvaartmaatschappij vluchten annuleren. Kijk goed naar het beleid voor gratis omboeken van bepaalde luchtvaartmaatschappijen: is het een gratis wijziging van een beschikbaar ticket? Of moet je het verschil betalen als de prijzen zijn gestegen sinds je hebt geboekt? Controleer of er wijzigingskosten zijn als je opnieuw boekt na een bepaalde datum en tot hoever in de toekomst je opnieuw kunt boeken.

Je wilt ook flexibel zijn over waar je verblijft. In de regel zal een huurhuis of villa je meer flexibiliteit geven dan een hotel, en misschien voel je je prettiger in een omgeving zonder gemeenschappelijke ruimtes. Bedenk ook wat je zou doen als je bij aankomst twee weken in quarantaine zou moeten gaan.

Wat je gaat doen als je aankomt

Flexibiliteit in wat je kunt doen als je daar aankomt, wordt ook erg belangrijk. Als je naar veel openbare gelegenheden wilt gaan tijdens je reis, ligt het buiten je controle of die locaties open zijn. Zorg er dus voor dat je een plan B (en waarschijnlijk een plan C, D en E) voor de reis hebt.

Zou je toch op die zon-, zee- en zandvakantie willen gaan als je het moest doen met een ligstoel op een balkon of terras? Misschien is dit het moment waarop je meer geld betaalt voor een plek met meer buitenruimte en faciliteiten, zoals een zwembad of bubbelbad. Het is misschien logisch om te investeren in een e-reader, e-book-abonnementsservice, tablet of een draagbare spelconsole, voor het geval je nergens heen kunt.

Denk goed na over wat je zou doen als je bij aankomst en bij terugkeer in quarantaine moet gaan. Zou je twee weken thuis kunnen werken als je terug bent, of zou dat een dealbreaker zijn? Zou je graag rondhangen in een Franse gîte of Italiaanse villa en genieten van lokale gerechten en wijn als alles gesloten is? Die beslissingen zullen voor iedereen anders zijn.

Wat je moet doen voordat je vertrekt

Meer dan ooit is het noodzakelijk om te weten wat je reisverzekering zal dekken. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben hun dekking gewijzigd voor COVID-19-gerelateerde gezondheidsproblemen, evenals gebeurtenissen die 'redelijk' (het welbekende verzekeringswoord) te verwachten zijn.

Als je gezondheidsproblemen hebt, met name die relevant zijn voor COVID-19, neem dan vroeg in de planningsfase contact op met je arts. Overweeg om voor vertrek zoveel mogelijk thuis te blijven om de kans te verkleinen dat je mogelijk een ziekte verspreidt als je besmet bent. Zoek uit hoe en waar je maskers kunt kopen en waar je ze kunt wassen als je herbruikbare maskers meeneemt.

Bepaal ten slotte wat de redenen zijn waardoor je de reis volledig zult afbreken. Dit zal voor elke reiziger en zelfs voor elke reis anders zijn: als je van plan bent om jezelf een paar weken in de tuin van je Spaanse neven en nichten te zonnen, zal dat anders zijn dan wanneer je bijvoorbeeld een stedentrip in een stad plant.

En wat ook kan helpen: schrijf het op, in elk geval de go / no-go-redenen, maar bij voorkeur je hele back-up plan. Last minute veranderingen kunnen stressvol zijn, en het hebben van een geschreven plan kan echt helpen.

Openingsbeeld: asiandelight / iStock