Wintersport on a budget? Hier moet je wezen

Redactie Lonely Planet

Voor wintersportliefhebbers gaat er niets boven het gevoel van je ski’s in de vers gevallen sneeuw planten en de piste voor het eerst dat jaar op volle vaart af te sjezen. Helaas komt dat ongeëvenaarde gevoel vaak met een ongeëvenaard prijskaartje. Ga je op wintersport op een budget? Dan zijn deze Europese bestemmingen echte aanraders.

Post Office Travel Money stelt jaarlijks een lijst samen van de populairste skibestemmingen in Europa en analyseert de kosten van alledaagse wintersportuitgaven om de gemiddelde prijs van de reis vast te stellen. Tot die alledaagse kosten behoren onder andere de kosten van een skipas, het huren van materiaal, ski- of snowboardlessen, lunchen op de piste en tussendoortjes zoals koffie, bier en wijn.

Goede après ski mogelijkheden zijn natuurlijk minstens zo belangrijk als goede pistes | Foto: DanielBendjy / iStock

De nummer één bestemming voor wintersporters op een budget is Bansko in Bulgarije, het belangrijkste sneeuwgebied in het land met ook nog eens de grootste sneeuwzekerheid. Met pistes tussen de 900 en 2.600 meter hoog en een bruisende après-ski cultuur trekt Bansko elk jaar gretige bezoekers van overal ter wereld. De gemiddelde kosten voor een weekje wintersport op de pistes van Bansko zijn €460 per persoon en daarmee heeft Bansko zijn nummer één positie op de lijst goedkoopste van de 25 populairste Europese wintersportbestemmingen teruggewonnen. 

De prijzen in Bansko zijn 10% lager dan in veel van de andere wintersportregio’s die meededen aan het onderzoek. Daarbij kost het wintersportmateriaal er minder dan de helft zoveel als in een derde van de regio’s uit het onderzoek. Bansko is perfect voor beginnende wintersporters maar biedt ook voldoende uitdagende pistes voor ervaren sneeuwgangers.

Italië zal het dit seizoen ook goed gaan doen bij wintersporters die op zoek zijn naar een betaalbare bestemming. Het land blijkt over het algemeen de goedkoopste keuze te zijn met vier resorts in de top tien. Tweede op de ranglijst werd het Bardonecchia resort in Piëmont, gevolgd door Kranjska Gora in Slovenië dat vorig jaar nog op nummer één stond. 

Op nummer vier tot en met tien eindigden achtereenvolgens Vemdalen in Zweden, het Oostenrijkse Rauris en Ellmau, Sestriere en La Thuile, beide in Italië, Soldeu in Andorra en tot slot Cervinia in Italië. Liever de pistes buiten Europa trotseren? Ga dan naar Canada in plaats van naar de Verenigde Staten, dat is over het algemeen veel betaalbaarder. Banff werd hier als beste van zes onderzochte resorts bekroond met €639 per persoon per week, exclusief skilessen. Prijzig, maar nog altijd 40% goedkoper dan de duurste Noord-Amerikaanse optie. Dat is Vail met kosten van €1.059 per week.

Kun jij niet meer wachten tot het winter is? Deze pistes zijn deze maand al geopend.

Openingsbeeld: Ferrantraite / iStock