Wereldse cocktail: Singapore sling

Redactie Lonely Planet

De Long Bar is een tijdcapsule in het recent gerestaureerde Raffles Hotel: overal donker teakhout, rieten plafondventilatoren en pindadoppen op de vloer. Dit is ook het thuis van de Singapore Sling: volgens het hotel is die in 1915 bedacht door barman Ngiam Tong Boon, hoewel cocktailspeurders gaten hebben gevonden in dit verhaal. Grootheden als Somerset Waugham dronken simpelere drankjes bekend als 'gin swings', vaak gezoet met kersenbrandewijn, zuur gemaakt met limoen of aangevuld met Bénédictine. Ananas is dan wel een populaire vrucht in de regio, maar de toevoeging (of beter: overheersing) ervan komt meer door de latere tikcultuur dan door de smaak van de koloniale tijd. 

Ingrediënten

  • 30 ml gin
  • 15 ml kersenlikeur (bijvoorbeeld Heering)
  • 7,5 ml Bénédictine
  • 10 ml grenadine
  • 120 ml ananassap
  • 15 ml limoensap
  • scheutje Angostura bitter
  • ijsblokjes 

Hoe maak je het?

Mix de ingrediënten in een cocktailshaker gevuld met ijsblokjes. Goed schudden. Schenk in een longdrinkglas. Garneer met ananas en een cocktailkers.

Hier drink je het

De Long Bar heropende in 2019 met een opgefrist Singapore Sling-recept dat wat minder zoet is. Ook op het menu staat de Raffles 1915 gin Sling, zonder ananas en met een gin die speciaal voor het hotel wordt gemaakt door Sipsmith of London. ja, de Long Bar is nu een bucketlistbestemming en verkoopt 1000 slings per dag, maar de kwaliteit is nog nooit hoger geweest (raffles.com/singapore).

Er zijn genoeg mixologen die er niets van moeten hebben, maar Singapore erkent zijn "nationale drankje" met allerlei variaties, zoals die bij de jongere concurrent van Raffles, The Fullerton Hotel. Een van de gewaagdere versies is de 'Robbery at the Museum' met gefermenteerde ananas en bruisend schuim bij de bar Smoke & Mirrors op het dak van de National Gallery (smokeandmirrors.com.sg)

Openingsbeeld: bhofack2 / iStock