Wereldse cocktail: Martini

Redactie Lonely Planet

De Martini is echt zo’n drankje dat vooral liefhebbers van sterkedrank kunnen waarderen: helder, koud en behoorlijk sterk. Fijnproevers kunnen eindeloos discussiëren over de precieze bereiding. Gin of wodka? Shaken of toch stirred? Wet, dry of dirty (nee, de Appletini geldt niet als een optie)?

Over de oorsprong van de Martini zijn de meningen al even verdeeld als over de bereiding ervan. Volgens sommigen is het in de laten jaren 80 van de 19de eeuw ontstaan, toen klanten een Martinez zouden bestellen in een hotel in San Francisco, voordat ze de op de veerboot zouden stappen naar het dorp met dezelfde naam. Waarschijnlijker is dat de cocktail genoemd is naar het gelijknamige Italiaanse vermoutmerk. Aanvankelijk werd een “gin en Martini” gemixt met twee gelijke delen van elk; door de tijd heen zijn de verhoudingen steeds veranderd maar is de naam blijven plakken.

Maak het

Ingrediënten

IJsblokjes

50 ml gin

5 ml vermout

Citroenschil of een olijf om te garneren

Methode

  • Vul een cocktailshaker met ijsklontjes.
  • Giet de gin en de vermout langzaam over het ijs en laat de shaker even staan totdat de buitenkant is bevroren.
  • Schenk de vloeistof door de strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met een sierlijk citroenschilletje of drie groene olijven aan een cocktailprikker.

Drink het

  • Een martini bestellen is een beleving op zichzelf – al helemaal in je beste outfit in een chique bar. Als je andere cocktails bestelt krijg je een knikje van de barman, maar bij een Martini wordt er gelijk een bult vragen op je afgevuurd over de precieze bereiding. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de echt martiniliefhebbers bestellen hun drankje altijd met gin, zeer droog en geroerd. Eigenlijk moet je een martini niet schudden, want daardoor wordt het drankje verdund en troebel – sorry 007. Meneer Bond is ook fan van de wodkavariant, maar volgens puristen maak je een echte martini met gin.
  • Elke cocktailbar die zichzelf een beetje serieus neemt heeft de martini wel op het menu staan – en zo niet, dan weet een beetje mixoloog hem alsnog uitstekend te maken. Een glamoureuze optie om er een te proeven is bij Mr. Smith in Maastricht, een kleine maar stijlvolle speakeasy in het stadsdeel Wyck. Hier bereiden ze net zo makkelijk een klassieke mix als een eigentijdse cocktail. Neem plaats op een van de lange chesterfieldbanken, stop je telefoon weg en waan je voor even in de sferen van weleer. 

Dit cocktailrecept komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine. Meer reisinspiratie opdoen? Bestel 'm hier!

Openingsbeeld: Dziggyfoto / iStock