Wereldse cocktail: Mai Tai

Redactie Lonely Planet

De sprankelende combinatie van fruit en rum smaakt als vakantie in je glas. Of je de Mai Tai nou drinkt op Bora Bora of thuis, je waant je met elke slok in verre oorden.

Hoewel het drankje smaakt naar tropische eilanden in de Grote Oceaan is hij uitgevonden aan de westkust van de VS, in Californië. In 1944 mixte Vic “The Trader” Bergaron een drankje voor zijn Tahitiaanse vrienden in zijn legendarische bar Trader Vic’s, in de Bay Area. ‘Maita’i roa ae!’ riepen ze uit toen ze het proefden (wat ‘heel goed’ betekent in het Tahitiaans) en zo was het typische tikidrankje én de officieuze cocktail van de Polynesische eilanden geboren. Door de jaren heen hebben barmannen ingrediënten toegevoegd zoals ananas- of passievruchtsap en is de Curaçaolikeur vervangen door Triple Sec – het drankje blijft zich ontwikkelen.

Ingrediënten

  • 1 cup geschaafd ijs
  • 60 ml rum (17 jaar oude J. Wray Nephew of Denizen's Merchant Reserve)
  • 15 ml Orgeadesiroop
  • 15 ml Curaçaolikeur (zonder de blauwe kleurstof)
  • 8 ml suikersiroop
  • Sap van 1 limoen
  • 1 cup ijsblokjes
  • Een takje verse munt
  • Fruit, om te garneren (optioneel)

Methode

  • Vul een longdrinkglas met het geschaafde ijs en zet het in de vriezer.
  • Combineer in een cocktailshaker alle vloeibare ingrediënten met de ijsblokjes en schud tot alles gekoeld is.
  • Haal het longdrinkglas uit de vriezer en schenk de cocktail door een zeef in het glas.
  • Garneer met de blaadjes munt en eventueel wat fruit. Serveer met een rietje.

Drinken op locatie

De Mai Tai is tot stand gekomen in de hoogtijdagen van de Tikicultuur in de Verenigde Staten, die ontstond in Californië (net als het typische drankje). Tegenwoordig vindt de gemiddelde barbezoeker de overdadige tikistijl eerder kitsch, maar er zijn nog steeds plekken waar je terechtkunt voor dat klassieke South Pacific-gevoel. In San Francisco – de Bay Area, waar de cocktail zijn oorsprong vond – kun je daarvoor terecht bij Smuggler’s Cove, waar ze rumhistorie en cocktailmoderniteit moeiteloos mixen. Je drinkt je Mai Tai aan een houten bar, tussen de visnetten en scheepslantaarns.

Dat de tikicultuur ook in Nederland nog niet is verdwenen, en zelfs met een voorzichtige retro opmars bezig is, kun je onder andere proeven bij Vavoom Tikiroom in Den Haag. Het is de eerste en enige tikibar van de Hofstad, waar de over-de-top tikicultuur in een hippe jas is gestoken. De Mai Tai staat bovenaan het cocktailmenu en je krijgt het vakantiegevoel er gratis bij.

Openingsbeeld: Joakim Carlstrom/iStock