Wereldse cocktail: Garibaldi

Redactie Lonely Planet

Een Garibaldi is meer dan een melange van verse sinaasappel en Campari. Met elk slokje van deze pittige aperitivo (het openen van de maag voor een maaltijd), breng je een toast aan een van de grondleggers van het moderne Italië.

Dit artikel komt uit het zomernummer van Lonely Planet magazine. Koop 'm hier!

Deze aromatische aperitivo wordt al sinds de jaren 30 gemixt. Hij is vernoemd naar Giuseppe Garibaldi, de 19de-eeuwse politicus en generaal die de weg vrijmaakte voor de eenwording van Italië. Het is dan ook gepast dat het drankje Noord- en Zuid-Italië verenigt: Campari uit Milaan en sap van Siciliaanse sinaasappels. Lichtere varianten van de Garibaldi worden in heel Europa geserveerd. Maar in een drankje dat hulde brengt aan de gewaagde heldendaden van Giuseppe is een zwakke kleur niet toereikend.

Je hebt nodig

  • 3-4 bloedsinaasappels
  • 3-4 ijsblokjes
  • 60ml Campari
  • 1 schijfje sinaasappel, om te garneren

METHODE

  • Halveer het fruit en bewaar een dun schijfje sinaasappel voor de garnering van de cocktail.
  • Pers het sap uit de sinaasappelhelften.
  • Schenk de ijsblokjes in een glas
  • Giet de Campari en ongeveer 150 ml bloedsinaasappelsap over het ijs.
  • Versier de rand van het glas met een schijfje sinaasappel en geniet.

Een goed gemixte Garibaldi dankt zijn robijnrode tint aan een royale verhouding van Campari tot sap en bloedsinaasappels. Vers geperst bloedsinaasappelsap heeft een onmiskenbare zure zoetheid; het geeft de Garibaldi zijn essentiële pikante karakter. Het eerste slokje kan de smaakpapillen choqueren, maar de bloemige tonen van Campari verzachten de zure smaak.

Sanguinello (bloedsinaasappel) is een typisch Siciliaanse smaak – meer dan de helft van de sinaasappelboomgaarden van het eiland is gewijd aan deze kenmerkende citrusvrucht. Velen worden gekweekt in de buurt van de hellingen van de Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa. Met zijn belangrijkste ingrediënt bloeiend uit vulkanische grond heeft de Garibaldi een vurige oorsprong die volledig geschikt is voor de formidabele grondlegger van Italië.

Wat de aperitivo betreft, is de Aperol Spritz (of zoals de Italianen ‘m noemen, de Veneziano) veel bekender. Veel mensen verkiezen Aperol boven Campari wegens de iets zoetere smaak, maar iedere zichzelf respecterende cocktailbar heeft beide sowieso in huis. Hoewel de garibaldi nooit helemaal is ingeburgerd in Noord-Europa, kan het na de populariteit van de spritz uiteraard nog wel komen. Vraag om campari met sinaasappelsap en ijsklontjes om het de bartender makkelijker te maken.

Openingsbeeld: coldsnowstorm / iStock