Wereldse cocktail: Espresso Martini

Redactie Lonely Planet

Een Espresso Martini is de smoking van de cocktailwereld. Verfijnd, rijk en donker als de nacht: dit zwoele drankje is een melange van hoogwaardige espresso, wodka en Kahlúa in een Martiniglas.

Er lijkt een zweem van Italiaanse flair te zitten achter het decadente gebruik van espresso en de chique presentatie, maar niets is minder waar: de Espresso Martini vindt zijn oorsprong diep in het bruisende en ruige Londen van de jaren 80. Hij werd voor het eerst gefabriceerd in de bar Fred’s in Soho, toen een glamoureuze vaste klant vroeg om een drankje waar ze tegelijk wakker en bezopen van zou worden. De naam van de dame – en de wat platte formulering van haar verzoek – zijn vervlogen, maar de drank bleef bestaan en zette de smaakpapillen (en het energieniveau) van cocktailliefhebbers over de hele wereld in vuur en vlam.

Maak het

Ingrediënten 
40 ml espresso
1 kopje ijsklontjes rechtstreeks uit de vriezer
25 ml Kahlúa (of een andere koffielikeur)
35 ml wodka
5 ml suikersiroop (optioneel)
2-3 ongemalen gebrande koffiebonen

Methode

  • Gebruik een espressomachine van hoge kwaliteit om een ​​sterk kopje espresso te zetten.
  • Vul een cocktailshaker met ijsklontjes en giet daar de 40 ml espresso, Kahlúa, wodka en suikersiroop overheen.
  • Schudt de shaker zo’n 20 seconden lang goed heen en weer.
  • Open de shaker en gebruik een cocktailzeef (of het deksel) om het drankje – zonder de ijsklontjes – in een martiniglas te gieten.
  • Er moet zich een laagje soepel schuim op de drank hebben gevormd. Plaats de koffiebonen in het midden en serveer.

Drink het

De Espresso Martini is het ideale drankje voor koffieliefhebbers, en in koffieculturen als Melbourne en NYC vind je dan ook de beste variaties. Of natuurlijk in geboortestad Londen. Bij de populaire speakeasy Nightjar, in het hippe Shoreditch, maken de mixologen in een handomdraai de perfecte Espresso Martini voor je, maar op de kaart vind je ook andere op koffie gebaseerde creaties om te proberen. Bijvoorbeeld hun Grand Caffe, een variant op de Espresso Martini met Grand Marnier, cognac en kokosnootkoffie (wat klinkt als een beleving op zich). Of de Café Cortado, die al meer wegheeft van het origineel, maar dan aangevuld met Jägermeister en rum. barnightjar.com

Wat dichter bij huis kun je de cocktail in soortgelijke sferen proeven bij WestWing Cocktailbar in Amersfoort. Kleurrijke sfeerlichten, pluche stoelen en een uitgebreid cocktailmenu zetten de toon in de ontspannen bar, waar je uiteenlopende creatieve kunststukjes kunt proeven. De klassieke Espresso Martini prijkt hier uiteraard op het menu, maar voor de afwisseling kun je hier ook de wat sterkere Kentucky Koffie proberen: koffie met whisky en maple syrup. Reserveren is noodzakelijk want zonder toegangscode kom je bij dit geheime etablissement niet binnen. westwingcocktailbar.nl

Openingsbeeld: jpgfactory/iStock