Wereldse cocktail: Dark & Stormy

Redactie Lonely Planet

Een storm in een glas water? Integendeel! De zoete smaken van deze gemberige rumcocktail is alle aandacht waard. Je kunt er in regen of zonneschijn van genieten. 

Zeelui hebben altijd een voorliefde voor donkere rum gehad. In de 19de eeuw zal in het standaard dagelijkse rantsoen van de Britse Royal Navy zelfs 60 ml van het spul. Dus toen de Royal Navy-werf op Ireland Island in Bermuda rond de eeuwwisseling een gemberbierfabriek bouwde, was het slechts een kwestie van tijd tot de twee drankjes elkaar in het glas zouden ontmoeten. Toen dat gebeurde was de Dark & Stormy geboren.

Maak het

Benodigdheden

  • 120-150 ml gemberbier
  • 40-60 ml bruine rum
  • IJsblokjes
  • Partje limoen

Bereidingswijze

  1. Vul een glas met ijsblokjes en schenk het gemberbier erover. Voeg de bruine rum toe.
  2. Garneer de Dark & Stormy met een partje limoen.

Drink het 

Het zal niemand verbazen dat de Dark & Stormy het nationale drankje van Bermuda is. Het lest de dorst, tovert een lach op je gezicht en geeft het leven ontspannen tempo. Gelukkig heeft het drankje dit effect overal waar het gedronken wordt, niet alleen op een Caribisch eiland, en ongeacht de weersomstandigheden. Hoe sterk je het drankje maakt mag je zelf beslissen – er is keuze zat in de verschillende versies gemberbier en bruine rum. Als je maar laat om de rum ooit te mixen met ginger ale, een verre neef van gemberbier.

Als een vakantie op Bermuda er even niet in zit kun je ook dichter bij huis een uitstekende Dark & Stormy vinden. Ook als hij ergens niet op het menu staat is deze mixer (officieel is een drankje met maar één soort alcohol erin geen cocktail) is eenvoudig te maken. Een goeie plek om te proberen en variëren is in de toepasselijk genaamde Rum Club in Utrecht. Op een uitstekende locatie – aan de Oude Gracht – vind je hier 200 soorten rum om je gemberbier mee te mixen. De heerlijke tropische hapjes die je erbij bestelt maken de tropische vibe

helemaal af.

Openingsbeeld: bhofack2 / iStock