Wereldse cocktail: Caipirinha

Redactie Lonely Planet

Proef een stukje Brazilië! Zoet, sexy en simpel: de nationale cocktail van Brazilië, bestaande uit slechts drie ingrediënten, weet je zo te verleiden met zijn heerlijke tropicalia-smaak.  

In Brazilië zijn ze niet helemaal zeker van de oorsprong van hun geliefde cocktail, maar er wordt gespeculeerd dat het begon als een sterke potpourri van limoen, knoflook en honing die was bedoeld voor patiënten met de Spaanse griep, met de toevoeging van rum om de therapeutische effecten te versnellen. Tegenwoordig versnelt de cocktail zeker iets maar blijven de medicinale effecten waarschijnlijk beperkt tot gezelligheid en een vleugje overmoed (hoewel sommigen nog steeds geloven dat het helpt bij een verkoudheid).

Ingrediënten

  • 1 grote limoen
  • 2 el geraffineerde suiker
  • 60 ml cachaça
  • gemalen ijs

Methode

  • Snijd de limoen in vier partjes; snijd om de kern heen en gooi die weg.
  • Leg de partjes op de bodem van een rocksglas en meng ze 15 seconden lang door elkaar met de suiker.
  • Voeg gemalen ijs toe tot aan de rand van het glas.
  • Voeg cachaça toe en schud het geheel 10 tot 15 seconden lang grondig in een cocktailshaker.
  • Schenk het drankje in en geniet.

Drink het

Er zijn veel variaties op de caipirinha, zoals de caipiroska, gemaakt met wodka in plaats van cachaça, en caipifruta, gemaakt met een mix van verschillende soorten fruit in plaats van limoen. Je zult ook versies tegenkomen die zijn gemaakt met mandarijn, kiwi, stervrucht, passievrucht – vrijwel elke fruitsoort die lekker smaakt, zal nog lekkerder smaken met suiker en alcohol! Maar het traditionele recept blijft het populairst en is een eindeloze bron van nationale trots.

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, lijkt de caipirinha op het eerste oog wel wat weg te hebben van een mojito. Het verschil zit hem vooral in de sterkte: caipirinha’s bevatten geen bruiswater, waardoor ze een stuk sterker zijn dan mojito’s. Daarnaast hoort munt niet bij een klassieke caipirinha, tenzij als garnering. De caipirinha staat niet standaard op elke cocktailkaart in Nederland, maar een beetje bartender kan ‘m prima maken. Vraag er bijvoorbeeld naar bij Botanero Rotterdam, een gezellige mix van restaurant, bar en cantina in één. Hoewel ze hier vooral zijn gespecialiseerd in de smaken van Mexico, hebben ze een uitgebreide selectie sterkedranken en een interesse in heel Zuid-Amerika.

Openingsbeeld: RHJ/iStock