Werelds recept: Stinky Tofu uit Taiwan

Redactie Lonely Planet

Om gewone toeristen te onderscheiden van echte culi's hoef je op een Taiwanese markt alleen maar te kijken wie stinky tofu eet, de lokale specialiteit van gefermenteerde bonen. 

Benodigdheden 

  • 2 blokken verse, extra stevige tofoe 
  • 2 potjes kimchi (ingemaakte kool, te koop bij aziatische supermarkten) 
  • plantaardige olie, om mee te frituren 
  • chilisaus, om erbij te serveren 

Bereidingswijze

  1. Snijd de tofoe in blokjes van 5 cm en doe ze samen met het vocht van de twee potjes kimchi in een ondiepe schaal. de tofoe moet door het vocht worden bedekt. Je kunt eventueel ook wat van de kimchi zelf tussen de tofoe leggen voor extra pit. 
  2. Bedek de kom met plastic folie en zet hem weg op een warme plek (warmte versnelt het fermentatieproces). na ongeveer 48 uur moet je iets van de fermentatie kunnen zien: het vocht wordt mousserend en er komt een licht (maar niet onprettige) geur van de schaal. Hoe langer de tofoe staat, des te sterker wordt de smaak. 
  3. Voor het bakken van de tofoe verhit je genoeg olie om de blokjes er (bijna) mee te kunnen bedekken. 
  4. Knijp het teveel aan vocht uit de blokjes en bak ze tot ze goudbruin zijn. 
  5. Laat ze uitlekken en serveer ze met kimchi en chilisaus. De stinky tofu die je bij straatstalletjes koopt, doet door zijn lange fermentatieproces een beetje aan rijpe camembert denken, maar die van jou zal eerder naar zachte brie smaken – en dat is uitstekend voor een eerste kennismaking! 

TIP Stinky tofu is geen gerecht dat veel mensen thuis zullen maken. Dat komt door het lange fermentatieproces dat weken of zelfs maanden kan duren. En bovendien stinkt het. Met dit recept maak je een versie die redelijk dicht in de buurt komt (maar niet zo stinkt) van de versie die op de avondmarkt wordt verkocht. 

Herkomst 

Naar alle waarschijnlijkheid is dit gerecht in de 17e eeuw meegekomen met kolonisten die van de zuidoostkust van China naar Taiwan vertrokken. De bedenker van gefermenteerde tofoe bevond zich misschien wel in dezelfde situatie als de eerste persoon die nattõ maakte (een kleverig, sterk ruikend Japans gerecht van gefermenteerde sojabonen); namelijk een vindingrijk hongerig persoon op zoek naar een manier om een bedorven sojaproduct eetbaar te maken die daardoor bij toeval een lekker gerecht uitvond. 

Proefnotities

Op de avondmarkten van taiwan zie, hoor en proef je de vreemdste dingen en het aller vreemdst is misschien wel de stinky tofu. Je ruikt het voordat je het ziet. het wordt verkocht bij stalletjes die uit niet veel meer bestaan dan een frituurpan en een afdruiprek. op de geur afgaand lijkt het of iemand een stuk kaas in de zon heeft laten liggen of een paar vieze sokken aan het frituren is. Maar vrees niet, elke taiwanees weet je te vertellen dat stinky tofu afschuwelijk ruikt, maar fantastisch smaakt. ga gewoon deze culinaire uitdaging aan en je ontdekt een krokant omhulsel met een zachte vulling van iets wat op rijpe camembert lijkt. Als je maar lang genoeg in taiwan bent, ga je het vanzelf lekker vinden. 

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: P_Wei / iStock