Werelds recept: chimney cake uit Hongarije

Redactie Lonely Planet

De hongaarse chimney cake (kürtöskalác ofwel ‘schoorsteengebak’), is een cilindervormig deegrolletje dat is bedekt met walnoten en kaneel. Naast lekker is het ook leuk om te eten, omdat het gebak loskomt als een spiraal. 

Benodigdheden 

Voor het deeg 

  • 220 g bloem
  • 21⁄4 tl gedroogde gist
  • 2 el suiker
  • 1/8 tl zout
  • 3 el boter, gesmolten 
  • 2 eidooiers, (op kamertemperatuur) 
  • 120 ml melk, (op kamertemperatuur) 

Voor het roosteren 

  • plantaardige olie 
  • boter, gesmolten 
  • suiker 

Voor de garnering 

  • 150 g walnoten, gemalen 
  • 120 g suiker
  • 2 el kaneel 

Bereidingswijze

  1. Meng voor het deeg alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar. 
  2. Klop de vloeibare ingrediënten door elkaar en voeg ze langzaam aan de droge ingrediënten toe. Meng alles tot een luchtig deeg. 
  3. Kneed het deeg 5-6 minuten op een licht met bloem bestoven werkvlak. zet het weg en laat het 40 minuten rijzen. 
  4. Rol het deeg uit tot een grote plak en snijd er met een pizzasnijder een lang lint van. snijd van buiten naar binnen (denk aan een opgerolde slang). 
  5. Bestrijk een houten rol of deegrol met olie. Begin aan een uiteinde en wikkel het deeglint om de rol. Stop het uiteinde in het deeg zodat het niet losraakt. Het deeglint dat je om de rol rekt en wikkelt, moet heel dun zijn en niet dikker dan 6 mm. Rol de deegrol over het werkvlak om het deeg platter te maken. 
  6. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter en rooster het 6 minuten boven een open vuur tot het goudbruin is. Bestrooi het tijdens het roosteren af en toe met suiker. 
  7. Roer de walnoten, suiker en kaneel door elkaar. Bestrijk het geroosterde deeg met boter en rol het door het walnotenmengsel. 
  8. Sla met de houten rol op een tafel om het gebak los te maken en laat het een paar minuten rechtop staan om af te koelen. serveer het warm. 

Herkomst 

Deze traktatie stamt uit de heuvels van Transsylvanië, maar vond in de 19e eeuw haar weg naar de marktstadjes. De gedroogde maiskolven waar het deeg traditioneel omheen werd geslagen, werd vervangen door houten deegrollers. De naam is afgeleid van de oorspronkelijke cilindrische vorm; de rook van het houtvuur ontsnapte aan de bovenkant, als bij een schoorsteen. Kürtöskalác is het oudste en populairste gebak van hongarije en wordt op markten en bij festivals gegeten. 

Proefnotities 

Het eten van schoorsteengebak is altijd een sociaal gebeuren en niet alleen omdat het bij festivals wordt aangeboden. De vorm en textuur van het gebak lenen zich goed om uit te delen in een groep; iedereen kan een stukje van de rol afbreken en het is dan ook razend populair bij kinderen. Breek een stukje aan een uiteinde af en zie hoe het gebak als een spiraal loskomt. De suiker aan de buitenkant is gekaramelliseerd en de zachte binnenkant doet denken aan zelfgemaakte kaneelbroodjes, maar de manier waarop het wordt gepresenteerd is natuurlijk veel leuker.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: agrobacter / iStock