Werelds recept: balık ekmek uit Turkije

Redactie Lonely Planet

Dit broodje vis vult je hand (en maag) en combineert het beste van Turkije: verse vis, zoete tomaten, olijfolie, frisse citroenen en kameraadschap tussen de kok en de klant. 

Benodigdheden 

  • turks brood (pide)
  • makreel (of andere vette vis), gefileerd 
  • olijfolie 
  • sla, grof gehakt 
  • peterselie, grof gehakt 
  • witte ui, grof gehakt 
  • tomaat, in plakjes 
  • citroen, in vieren 
  • sumak
  • chilipoeder
  • milde paprikapoeder 
  • zout 

Bereidingswijze

  1. Snijd het Turkse brood horizontaal open.
  2. Gril de makreelfilets met een flinke scheut olijfolie 3-4 minuten aan beide zijden op een hete plaat. 
  3. Wrijf als de vis bijna gaar is, het opengesneden brood over de plaat zodat het wat van de olie kan absorberen. 
  4. Leg de gebakken vis in het brood, voeg een handvol sla, peterselie, ui en een paar plakjes tomaat toe. 
  5. Knijp citroensap over de vis en salade.
  6. Voeg sumak, chili-, paprikapoeder en zout naar smaak toe. 

Herkomst 

Aan de Turkse kust is balık ekmek de tegenhanger van de alomtegenwoordige kebab. Ondernemende vissers in Istanbul besloten hun waren zelf, zonder tussenhandel, aan het hongerige publiek te verkopen. Ze installeerden vleesroosters op hun boten bij de Galatabrug, roosterden hun vis op de deining van de Bosporus en verkochten de vis aan de erkentelijke kruiers, zeelieden, forensen en stuwadoors die op de kaden stonden te wachten. 

Proefnotities

Begin voorzichtig met eten, de vis is gloeiend heet en vet, en het papier waarin het broodje is verpakt, wil nog wel eens in je mond terechtkomen. Hap in het zachte witte brood dat doortrokken is van hete jus, citroensap en visolie. nadat je de verse makreel en de frisse citroen hebt geproefd, wil je het broodje wel in één keer verslinden. Knapperige sla en uitjes zorgen voor een frisse beet en de dieprode tomaten van de turkse zomer geven het geheel een zoetheid die de zoutige rooksmaak vervolmaakt. Dit gaat veel verder dan vingerlikkend lekker, het is veeg-je-kin-met-de-rug-van-je-hand-af-fantastisch! 

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen. 

Openingsbeeld: denizaciksoz / iStock