Werelds recept: Bakso uit Indonesië

Redactie Lonely Planet

De subtiel gekruide bouillon en lekkere vleesballetjes zijn het culinaire equivalent van een warme omhelzing. Vergeet even al die pittige gekruide gerechten en geniet van het eenvoudigste, maar populairste streetfood van Indonesië. 

Benodigdheden 

Voor de vleesballetjes 

  • 3 el gesnipperde sjalot
  • 450 g runder- of kipgehakt
  • 3 el tapiocameel
  • 1 eiwit
  • 1 el suiker
  • plantaardige olie, om mee te bakken
  • peper en zout 

Voor de bouillon 

  • plantaardige olie
  • 3 teentjes knoflook, gekneusd
  • 1 el gember, geraspt
  • 1,8 l runder- of kippenbouillon 
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 tl suiker
  • 1 tl peper
  • 1 tl limoensap 
  • 1 tl vissaus
  • zout naar smaak
  • 400 gr eier- of rijstnoedels, al dente gekookt 

Voor de garnering (naar keuze)

  • 1 paksoi
  • bosui, gehakt
  • gefruite sjalotten
  • gekookte eieren
  • sambal, naar smaak 

Bereidingswijze 

Voor de vleesballetjes 

  1. Voeg de olie aan een kleine pan toe en bak de sjalotten op een middelhoog vuur goudbruin. 
  2. Schep ze in een keukenmachine en voeg het vlees, tapiocameel, eiwit, de suiker en peper en zout toe en meng alles fijn. schep de pasta in een kom, dek hem af en zet hem minstens 2 uur in de koelkast. 
  3. Breng een pan water aan de kook en draai tijdens het wachten balletjes van de vleespasta van ongeveer 3,5 cm in doorsnee. 
  4. Voeg de vleesballetjes aan het kokende water toe. zodra de balletjes allemaal boven komen drijven, kook je ze nog eens 2 minuten. 

Voor de bouillon 

  1. Bak de knoflook en gember met wat olie in een kleine pan op middelhoog vuur tot de geur vrijkomt. 
  2. Voeg ze met de bouillon en bleekselderij aan een grote pan toe en laat alles een paar minuten zachtjes koken. 
  3. Verwijder de bleekselderij en voeg de overige ingrediënten naar smaak toe. 
  4. Schep de bouillon in kommen en voeg aan elke kom vleesballetjes toe. Garneer naar keuze. 

Herkomst 

Bakso zijn technisch gezien vleesballetjes en kunnen bijna niet los worden gezien van de gelijknamige soep die in heel Indonesië te koop is. De naam komt uit het hokkien en betekent zoveel als ‘vleesreepjes’, het gerecht is daarom waarschijnlijk van Chinees-Indonesische origine. Tegenwoordig is bakso door heel Zuidoost-Azië te vinden, van Vietnam tot Singapore. Ongeacht wat de regionale ingrediënten ook mogen zijn, het gerecht heeft altijd drie basisbestanddelen: vleesballetjes, noedels en bouillon. 

Proefnotities

De verrijdbare bakso-stalletjes hebben een aluminium bouillonpan en een paar planken voor de vleesballetjes, noedels, groenten en andere zaken. Ze worden in de namiddag en avond door heel indonesië, van de kleinste plaatsjes tot het van uitlaatgassen doortrokken Jakarta, op de fiets rondgereden. De hartige maar niet uitgesproken pittige bakso met de glibberige noedels en licht gekruide vleesballetjes is het perfecte voedsel tijdens een stop van een lange bochtige busreis of een late avond in de stad, of na wat darmproblemen. 

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen. 

Openingsbeeld: jim_akay / iStock