Wenen voor tiende keer op rij beste stad om te leven

Redactie Lonely Planet

Wat is de beste stad ter wereld om te leven? Volgens één onderzoek zou dat heel goed Wenen kunnen zijn. In de nieuwste Quality of Living-ranglijst van de internationale adviesgroep Mercer, kwam de Oostenrijkse hoofdstad voor de tiende keer op rij naar voren als beste stad om te wonen.

Mercer keek voor het onderzoek naar 231 steden en hield rekening met een aantal factoren waaronder gezondheidszorg, onderwijs, de sociale en culturele activiteiten in een stad, politieke stabiliteit, criminaliteit, persoonlijke vrijheid, huisvesting, natuurlijke omgeving en openbaar vervoer. De studie is een van de meest uitgebreide in zijn soort en fungeert als een gids voor bedrijven die overzee willen uitbreiden. Volgens Mercer is de levenskwaliteit van een stad een van de meest fundamentele aspecten voor het aantrekken van nieuwe bedrijven en werknemers.

Wenen was om vele redenen de best beoordeelde stad voor kwaliteit van leven, zoals het rijke culturele erfgoed, uitstekende gezondheidszorg en onderwijssystemen, toegang tot betaalbare woningen, lage bevolkingsdichtheid en lage criminaliteit. Op de tweede plaats staat Zürich in Zwitserland, en daarop volgend Auckland, Nieuw-Zeeland; München, Duitsland en Vancouver, Canada. 

Europese steden blijken over het algemeen de beste levenskwaliteit te hebben met 13 steden uit de top 20 in Europa. Als land scoort Australië vrij hoog, met Sydney in de top 10 en alle grote steden in de top 20 voor kwaliteit van leven en in de top 50 voor veiligheid. 

Openingsbeeld: Alexpoison / iStock