Welke Europese landen openen deze zomer voor toerisme?

Redactie Lonely Planet
Welke Europese landen openen deze zomer voor toerisme?

De ministers van Toerisme in de Europese Unie voeren voortdurend discussies over maatregelen om eventueel deze zomer de grenzen voor toeristen open te stellen. Wat betekent dit voor vakantiegangers?

Het risico bestaat dat te vroeg openen tot verdere uitbraken en infectiehaarden kan leiden, regeringen zullen daarom voorzichtig zijn. Gezondheid en veiligheid van de bevolking bepalen alle beslissingen. Ook tijdens een vakantie zal sociale afstand blijven bestaan; veel bars, restaurants en culturele locaties blijven deze zomer gesloten en mogelijk worden medische tests voorafgaand aan de vlucht geïntroduceerd. Er wordt zelfs gesproken over de introductie van een "Covid-19-paspoort", een soort medisch certificaat om de gezondheidstoestand van de houder te bevestigen, hoewel de details nog steeds worden uitgewerkt en het niet zeker is. Dat komt omdat er nog steeds geen bewijs is dat mensen die hersteld zijn van COVID-19 immuun zijn voor een tweede infectie.

Voorlopig is het nog minimaal mogelijk grenzen over te gaan binnen de EU. Op 17 maart riepen ambtenaren de lidstaten op om de grenzen tot half mei dicht te houden, waardoor alleen essentiële reizen van buiten de EU naar 26 landen, plus Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, mogelijk waren. Een officiële openingsdatum is niet bekendgemaakt en de Franse president Emanuel Macron liet vorige week doorschemeren dat de EU-grenzen tot september gesloten kunnen blijven.

Sommige EU-landen die erin zijn geslaagd de besmettingsaantallen laag te houden, beginnen echter met het testen van de mogelijkheden. Hieronder staat een lijst van wie wat doet en wanneer. Dit zijn echter slechts voorstellen en kunnen op elk moment worden ingetrokken. Het is belangrijk om het meest recente overheidsadvies te controleren voordat je beslissingen neemt over een reis. Het is waarschijnlijk dat een thuisvakantie de veiligste optie voor zomer van 2020 zal zijn.

Kroatië

De Kroatische minister van Toerisme, Gari Cappelli, suggereerde dat campings, jachthavens en hotels in afgelegen gebieden zouden kunnen openen. ‘Een bescheiden herstel zou kunnen beginnen met deze drie doelgebieden die enige isolatie en privacy zouden kunnen bieden’, vertelde hij de lokale media.

Cyprus

De regering van Cyprus zegt dat het in juli gedeeltelijk open zal gaan voor toeristen en dat alleen reizigers uit landen die erin zijn geslaagd het besmettingspercentage laag te houden, mogen binnenkomen, waaronder Denemarken, Noorwegen, IJsland, Griekenland en Israël. ‘We hopen binnen een paar weken te weten wanneer toeristen uit deze landen kunnen komen’, vertelde de onderminister van toerisme Savvas Perdios aan de Financial Mirror.

Griekenland

De Griekse minister van toerisme zegt dat het land zich vanaf juli zal voorbereiden om buitenlandse toeristen uit geselecteerde landen te verwelkomen. ‘Het openen van de grenzen is iets dat moet worden besproken met gezondheidsdeskundigen en we hopen dat ze ons het groene licht zullen geven om geleidelijk open te gaan’, vertelde Charis Theocharis aan de BBC.

Spanje

De Canarische Eilanden van Spanje zouden per 1 augustus weer open kunnen zijn voor binnenlandse bezoekers, met plannen om tegen oktober internationale bezoekers te verwelkomen. Minister van Toerisme Yaiza Castilla vertelde de lokale media dat ze van de eilanden ‘een wereldlaboratorium voor toeristische veiligheid’ wil maken. 

Openingsbeeld: DKart / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram