Weg in november? Bezoek Malta, Abu Dhabi, Ethiopië of India

Redactie Lonely Planet

De temperatuur daalt, maar de reisinspiratie blijft onverminderd hoog! Druilerig november is op sommige plekken in de wereld juist de perfecte reismaand; wat dacht je van Malta, Abu Dhabi, Ethiopië of India? Lonely Planet heeft voor iedere reiziger wat wils.

Cultuur

Milde temperaturen en volop geschiedenis op Malta

Het kleine Malta heeft een geweldig Mediterraan klimaat – het is er in november nog lekker warm, terwijl het grootste deel van Europa inmiddels rilt van de kou. Met temperaturen rond de 21°C en zeeën die de laatste zomerwarmte vasthouden, is het nog zeker mogelijk om de prachtige eilanden van zustereiland Gozo te bezoeken. Het milde klimaat is echter vooral geschikt voor een citytrip naar Valletta. De hoofdstad van Malta ligt aan de haven en ziet er nog net zo uit als 400 jaar gelden, toen het gesticht werd door de Ridders van Malta. De barokke paleizen, kerken, smalle straatjes en stevige vestingwerken zijn zo goed bewaard gebleven dat de volledige staat een plekje op de Unesco-werelderfgoedlijst heeft gekregen én in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa zal zijn. Voor het beste uitzicht ga je naar de Upper Barrakka Tuinen; voor een blik op Malta vanaf het water zeil je vanaf de haven in een traditionele dghajsa (open boot) de zee op.

 • Reisplan: gun jezelf een week. Verblijf in Valletta (in een omgebouwd palazzo?) en huur een auto. Bezoek St. Paul’s Bay, de Blauwe Grot, Marsaxlokk (voor uitstekende vis), het middeleeuwse Mdina en de kliffen van Dingli. Neem de veerboot naar Gozo voor een rustgevend boerderijverblijf.
 • Belangrijk om te weten: de veerboot van Malta naar Gozo doet er 25 minuten over.
 • Andere maanden: van dec tot apr is het koud; mei-jun & okt-nov zijn warm en rustig; jun tot sep is het heet, droog en druk.
Indrukwekkende vergezichten van het Simiengebergte, Ethiopië | Foto: fbxx / iStock

Avontuur

Ontdekt het Simiengebergte in Ethiopië voor een uniek hoogtepunt

Ethiopië wordt ook wel “Het dak van Afrika” genoemd - hier vind je meer bergen dan in elk ander land op het continent. De hoogste piek is Ras Dashen, 4620 meter hoog en gelegen in het indrukwekkendste landschap van Ethiopië: het Simiengebergte. Qua geologie kent het gebied zijn gelijke niet: basaltpieken, smalle spitsen, ravijnen en steile wanden, gevormd door miljoenen jaren erosie. Het terrein is bij uitstek geschikt voor trektochten, van dagwandelingen langs eeuwenoude paden tot zwerftochten van twee weken. Elke route onthult imposante uitzichten, dorpjes die stil te lijken staan in de tijd en - met een beetje geluk - een scala aan wilde dieren, van waliasteenbokken tot gelada’s. November is de perfecte maand: het regent niet, maar het landschap is nog weelderig van de afgelopen regen.

 • Reisplan: reis vanaf hoofdstad Addis Abeba noordwaarts, via de kastelen in Gondar en de rotskerken van Lalibela naar Debark. Dit is een goeie uitvalsbasis voor reizen door de Simienbergen. Maak vanuit hier een meerdaagse tocht, trek bijvoorbeeld vijf tot 10 dagen van Sankaber naar Ras Dashen, via de Geech Abyss en het adembenemende uitkijkpunt bij Imet Gogo.
 • Belangrijk om te weten: hoogteziekte komt in Ethiopië geregeld voor - zelfs Addis Abeba ligt op 2355 meter hoogte. Drink voldoende water en zorg dat je voor inspanningen acclimatiseert.
 • Andere maanden: van november tot februari is het droog en vrij koel; in maart en april wordt het langzaam warmer, in mei en juni is het nog weer warmer en kan het gaan regenen; van juli tot oktober is het regenachtig (vooral juli en augustus).
Pal naast het centrum van Abu Dhabi kom je op het strand goed tot rust | Foto: Mustang_79 / iStock

Ontspanning

Verdraagbare hitte en artistieke meesterwerken in Abu Dhabi 

Slechts een paar eeuwen geleden was dit plekje aan de Perzisch Golf niets meer dan een vissersdorp. Nu is de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi, een metropolis van glas en staal, druipende van het olie-geld en overspoeld met zes sterren-hotels. Als je op zoek bent naar een luxe verblijf met een garantie op zon (30°C), weinig regen en perfect onderhouden zandstranden, is een novemberbezoek aan deze Emiraat misschien wel een heel goed idee. De alles beheersende zomerhitte is afgezwakt, maar het winter(hoog)seizoen is nog niet begonnen, waardoor je nog goedkope deals kunt scoren. Je kunt ook van de groeiende culturele kant van Abu Dhabi genieten. Bewonder de enorme Sheikh Zayed Moskee, dat 80 koepels en ’s werelds grootste handgeweven tapijt heeft, of breng een bezoekje aan het door architect Jean Nouvel ontworpen Abu Dhabi Louvre en het Guggenheim van de hand van Frank Gehry. Werken van grootheden als Andy Warhol en Leonardo da Vinci zullen hier tentoongesteld worden.

 • Reisplan: combineer een luxe hotelovernachting met activiteiten: wandel over de Corniche, bezoek de moskee en musea en trek het land in voor kameelritten.
 • Goed om te weten: de Sheikh Zayed Mosque is toegankelijk voor niet-moslims, zolang zij zich conservatief kleden.
 • Andere maanden: apr & nov zijn heet en rustiger; mei-sept is het snikheet; dec-maart zijn de mildste en natste maanden (maar nog steeds behoorlijk droog). Het is dan ook druk.
Bezoek in Rajasthan opvallend en kleurrijk Jodhpur | Foto: VladimirSklyarov / iStock

Waar voor je geld

Maak een rustige rondreis door de koninklijkste deelstaat van India

Rajasthan is het India uit je dromen: kleurrijk, chaotisch, bruisend, exotisch; vol met tijgers, paleizen, tempels en bazaars. Het is de ideale locatie voor reizigers die voor het eerst naar India gaan, en november is het ideale moment. De dagen zijn droog en zonnig, maar niet hysterisch heet (ongeveer 29 graden).

Begin in overprikkelend Delhi, net buiten de deelstaat, voordat je verder reist naar de drie grote steden van Rajasthan: levendig, rozekleurig Jaipur; kobaltblauw Jodhpur, inclusief heuvelfort; en stralend witgeverfd Udaipur aan het Picholameer. Op de route ligt Ranthambore National Park, waar tijgers in de jungle tussen middeleeuwse ruïnes sluipen. Meer naar het westen vind je Jaisalmer, een woestijnstad in de Tharwoestijn. In de buurt van Delhi, net buiten Rajasthan, ligt Agra: daar bevindt zich de niet-te-missen Taj Mahal.

 • Reisplan: Heb je een week de tijd, combineer dan Delhi, Jaipur en Agra met de trein of huurauto. Maak desgewenst een korte tussenstop in de verlaten stad Fatehpur Sikri. Met tien dagen kun je hier Ranthambore aan vastplakken. Twee weken weg? Neem dan ook Udaipur en Jodhpur in je reisschema op. Maar idealiter neem je gewoon drie weken de tijd.
 • Belangrijk om te weten: In november verzamelen zich bij de Pushkar Camel Fair duizenden versierde dromedarissen - en Diwali valt soms ook in deze maand.
 • Andere maanden: van oktober tot maart is het warm, droog en zonnig. Tussen april en juni is het erg heet en vochtig. Juli tot september is het heet, nat en moessonseizoen.

Lees ook Best in Travel voor de plekken die je in 2018 moet bezoeken!

Openingsbeeld: belafon87 / iStock