“We Hate Tourism” laat je Lissabon ervaren als echte local

Redactie Lonely Planet

Wereldwijd lopen grote steden vol en er is veel discussie over de manier waarop we duurzamer kunnen gaan reizen. Ook Lissabon barst haast uit z’n voegen, en juist daar verrees een interessant tegengeluid: het bedrijf “We Hate Tourism” wil het helemaal anders gaan doen.

In 2010 startte local Bruno Gomes zijn bedrijf met een groep vrienden die op dat moment allemaal zonder werk zaten. Het doel? Bezoekers écht laten kennismaken met de stad, op een unieke, verantwoordelijke en oprechte manier. Ze willen laten zien waarom Portugal anders is dan andere plekken. “We laten je de stad niet per se zien, maar begrijpen,” aldus oprichter Bruno.

Het bedrijf biedt bijzondere en persoonlijke rondleidingen in zowel Lissabon als Porto. Bijvoorbeeld het “Lunch in our Home”-pakket: op een historisch industrieel complex laten allerlei verschillende start-ups de reiziger proeven van brood, vis, salade, rode en witte wijn - allemaal van Portugese bodem. Of kies het surfervaring-pakket, compleet met vervoer naar het strand, wetsuit- en boardhuur, plus gebakjes en wijn.

Op verschillende locaties worden stappen gezet om toerisme te verduurzamen en dat vindt Bruno een goed idee. “We moeten leren van de fouten die andere industrieën in het verleden hebben gemaakt. Duurzaamheid is de sleutel tot een betere toekomst. Als we te lang wachten zal de groeiende toeristische industrie niet alleen gevolgen hebben voor het milieu, maar hele culturen wegvagen.

Meer informatie over “We Hate Tourism” kun je vinden via hun officiële website.