Wandelen in Wales: 3 mooie routes in Snowdonia

Redactie Lonely Planet

Treed in Snowdonia in de voetsporen van heldhaftige bergbeklimmers, die in de bergen van Wales trainden voor het ultieme avontuur. 

Pont Aberglaslyn en Cwm Bychan (7 kilometer; OS Landranger 115)

Beddgelert is het mooiste dorp van de regio en het startpunt van veel wandelroutes. Volg het goed bewegwijzerde pad richting het zuiden tussen de rivier de Glaslyn en het spoor van de Welsh Highland Railway naar het parkeerterrein van de National Trust net voor Nantmor. Loop daarvandaan in noordoostelijke richting door Cwm Bychan langs kleine watervallen en oude kopermijnen. Loop boven aan de vallei naar het westen richting de cairn van Mynydd Sygyn en volg dan het steile pad omlaag terug naar Beddgelert.

 

Llyn Eigiau, Melynllyn en Llyn Dulyn (14 kilometer; OS Landranger 115)

De oostelijke hellingen van de Carneddau-bergketen zijn een van de minst bezochte hoekjes van Snowdonia. Vanaf de kleine parkeerplaats ten zuidwesten van Tal-y-Bont op de weg naar Cwm Eigiau volg je het pad in zuidelijke en westelijke richting naar de ontzaglijke rotsen van Craig yr Ysfa, waar Mallory vroeger heeft geklommen. Beklim de berg in noordelijke richting en blijf boven de meren Melynllyn en Dulyn. Aan de oevers van die laatste staat de enige officiële berghut van Snowdonia. Loop na Carnedd Gwenllian oostwaarts naar de parkeerplaats.

 

Nantlle Ridge Walk (10 kilometer; OS Landranger 115)

Door de makkelijke klim en, op heldere dagen, het uitzicht op zee is dit een populaire wandelroute. Begin in het dorp Rhyd Du en beklim de top van Y Garn ten westen ervan. Vanaf dit punt is de route vrij vlak en volgt hij een nauwe bergkam in zuidwestelijke richting. Het pad staat niet op veel kaarten, maar wordt toch veel bewandeld. Loop tot de obelisk bij Mynydd Tal-y-Mignedd en ga dan 800 meter terug. Volg een andere kam zuidwaarts naar Bwlch-y-Ddwy-elor en loop terug naar Rhyd Ddu door Beddgelert Forest.

Kijk voor meer wandelinspiratie op ukhillwalking.com, mudandroutes.com en nationaltrust.org.uk.

Openingsbeeld: valdisskudre / iStock