Waarom reizen je persoonlijkheid verandert

Redactie Lonely Planet

Wat je ook doet, waarheen je ook gaat en hoelang je ook wegblijft, reizen creëert langblijvende herinneringen. Alle ervaringen die je opdoet en de herinneringen die ze teweegbrengen, vormen volgens nieuw onderzoek jouw persoonlijkheid.

Swiss International Airlines en neuropsycholoog Professor Lutz Jäncke van de Universiteit van Zurich onderzochten hoe reisherinneringen verschillen van andere herinneringen en hoe ze je als persoon beïnvloeden.

Wat blijkt, reizen en reisherinneringen zijn zo krachtig dat ze onze persoonlijkheid kunnen vormen. We zijn wat we ons herinneren, of meer specifiek, we zijn wat we ons van onszelf herinneren. Reiservaringen en -herinneringen maken vaak meer indruk op ons dan andere ervaringen of herinneringen, daarom hebben ze zoveel invloed op onze persoonlijkheden.

Meer dan 40% van de Britten geeft aan dat ze wel eens een reis gemaakt hebben die hen als persoon heeft weten te veranderen en nog eens 20% geeft aan dat ze na een bepaalde reis een nieuwe hobby hebben opgepakt. Als we kijken naar hoe men herinneringen opslaat, geeft 70% aan dat ze foto’s maken om de mooie momenten te blijven heugen en 50% van die 70% zegt die foto’s voor geen goud weg te doen.

Op reis beleef je meer positieve emoties die langer blijven hangen. | Foto: Vladimir Vladimirov / iStock 

Ons leven lang verzamelen we herinneringen. Omdat ze op reis doorgaans worden geassocieerd met positieve emoties, blijdschap als je met een cocktail in je hand uitkijkt over azuurblauwe golven of trots dat je het toch zelf allemaal maar mooi even hebt weten te regelen, blijven ze sneller langer hangen. Buiten de stress van ons dagelijkse bestaan zijn we meer in staat om de vele details die herinneringen concreet maken te absorberen en zo sterkere herinneringen te creëren.

En wat herinneren we ons dan zoal van onze reizen? 55,9% Geeft aan dat vooral momenten met familie en vrienden bijblijven, het eten dat ze hebben geproefd is bij 53,21% bijgebleven en mensen die ze op reis hebben ontmoet heeft op 47,7% vooral indruk gemaakt.

Ben jij ook wanhopig opzoek naar excuses om binnenkort weer even op reis te mogen? Dan hebben we die hier voor je.

Openingsbeeld: Wundervisuals / iStock