Waarom die droomreis naar Zuid-Afrika een stuk makkelijker te realiseren wordt

Redactie Lonely Planet

Als een reis naar Zuid-Afrika altijd al op je bucketlist heeft gestaan, dan is er goed nieuws. De regels omtrent visumaanvragen zijn versoepeld waardoor het een stuk makkelijker wordt om een reis naar dit prachtige land waar te maken.

De nieuwe visumregels zijn aangekondigd door President Cyril Ramaphosa. Het is zijn bedoeling het toerisme een boost te geven, in het bijzonder voor reizigers die minderjarigen bij zich hebben.

Voorheen hadden ouders, om met een minderjarig kind Zuid-Afrika in te mogen, een onverkorte geboorteakte nodig met daarop de details van beide ouders en officiële toestemming voor de reis van de ouder die eventueel niet meeging. Onnodig veel bureaucratische rompslomp dus die een grote hindernis voor reizigers op weg naar Zuid-Afrika vormde. De regering ziet dat nu zelf gelukkig ook in en daarom is besloten om die maatregel te schrappen.

De veelzijdigheid van Zuid-Afrika is ongekend. Van ongerepte natuur met bijbehorende wilde dieren tot een bruisende hoofdstad, hier vind je het allemaal. Foto: Brytta / iStock

Het land is ook van plan om multiple entry visa te introduceren. Voor reizigers uit Brazilië, Rusland, India en China betekent dit dat zij slechts eens in de tien jaar een multiple entry visa aan hoeven te vragen, en reizigers uit andere landen zouden dat slechts eens in de drie jaar hoeven te doen. Ook wil Zuid-Afrika zich gaan verdiepen in de wonderenwereld van het e-visum. Dit visum is online aan te vragen, dat is niet alleen sneller maar vaak ook een stuk goedkoper. Het e-visumprogramma wordt dit najaar getest met reizigers van en naar Nieuw-Zeeland. Als dat bevalt zullen e-visa voor reizigers uit andere landen hopelijk spoedig volgen, om het reizen voor iedereen zo efficiënt mogelijk te maken. Ook zullen de grootste Zuid-Afrikaanse luchthavens, Cape Town International en Lanseria International, e-gates introduceren.

Tot slot is Zuid-Afrika ook bezig met visumvrije toegang tot negentien andere landen, waaronder Afrikaanse landen zoals Algerije, Egypte en Marokko; landen in het Midden-Oosten zoals Saoedi-Arabië, Libanon en de Verenigde Arabische Emiraten; Wit-Rusland in Europa en Cuba in het Caribisch gebied.

Inspiratie op doen voor je reis naar Zuid-Afrika? Lees dan hier verder.

Openingsbeeld: Barichivich / iStock