Waar moet je heen in oktober

Redactie Lonely Planet

De dagen worden korter en natter, de zomer is officieel ten einde. Ook al weer toe aan een vakantie? Dit zijn de beste bestemmingen in oktober. Stort je in cultuurrijke expedities naar hooggelegen kloosters of pluk het luie eilandleven op de stranden van Fiji. Geniet van de fijne, net geoogste wijnen en andere culinaire hoogstandjes in Italië of vind de natuur met een spectaculaire safari in het topseizoen van Tanzania.

Bij de 'great migration' in Tanzania steken duizenden dieren de rivier de Mara over, op zoek naar groenere vlaktes. | Foto: Rixipix / iStock

…Voor natuur en wildlife

Oktober betekent droogseizoen op de vlaktes van Tanzania; heldere luchten en een overvloed aan wilde dieren, die makkelijk te spotten zijn wegens het gebrek aan vegetatie op de vlaktes. Een beter moment voor een safari dan nu gaat er niet komen. Eindeloos veel wilde dieren, zoals zebra’s, gnoes, antilopen, leeuwen en luipaarden, laten de droge vlaktes voor wat het is en zoeken hun heil in de groenere gebieden. Deze jaarlijkse migratie, die plaatsvindt in oktober, is waar de Serengeti vlakte beroemd om is.

Voor een iets koudere omgeving moet je in oktober in Canada zijn, meer specifiek in Churchill, de zogenaamde ‘IJsberenhoofdstad van de wereld’. De herfst is het ijsberenseizoen en dus het perfecte moment voor een geleide tour door de Canadese toendra. Reis per ijsberenbuggy door het gebied en de kans is groot dat je de niet-zo-knuffelige beren in het echt te zien krijgt.

Voor minder dierlijke maar minstens zo prachtige tours kun je in de herfst goed in de zuidwestelijke provincies van China terecht. Denk aan verloren landschappen, groene rijstterrassen, indrukwekkende karstheuvels, duizelingwekkende kloven en ongerepte besneeuwde bergtoppen. Het droge weer en de bijzondere gouden gloed die de natuur in de herfst kenmerkt, maken oktober het perfecte moment om het Chinese platteland te verkennen.

Geniet van heerlijke Franse kazen met een wijntje in verlekkerend Lyon | Foto: Parema / iStock

…Voor gastronomisch genot

De fijnproevers onder ons mogen deze maand in hun handjes knijpen. Verwen je smaakpapillen in de Italiaanse regio Piëmont, waar je rustieke bergdorpjes kunt verkennen voordat je je tanden in de meest felbegeerde, en meest kostbare, truffels ter wereld zet.

Of breng je gehemelte in extase in het Franse Lyon, dat tal van Michelinster restaurants kent. Voor meer betaalbare culinaire hoogstandjes kent Lyon voldoende hotspots en marktjes die barsten van de weelderige streekproducten zoals ongeëvenaarde Franse kazen en vleesproducten. Geniet van de Franse verwennerij terwijl je het brons gekleurde herfstlandschap in je opneemt.

Natuurlijk heb je ook iets nodig om al die lekkernij mee weg te spoelen. Breng voor de beste wijnen een bezoekje aan de Rioja regio in Spanje, waar het oogstseizoen nu in volle gang is. Doe mee met de oogst-festiviteiten of reis gewoon van wijnkelder naar wijnkelder om te genieten van de ambiance en een glas of twee.

We snappen wel dat Ligurië het goed doet bij toeristen, maar in oktober is de rust er weer redelijk teruggekeerd. | Foto: Brzozowska \ iStock

…Voor ontspanning

Staat jouw oktober in het teken van ontspanning? Ga dan voor een van deze relaxte retraites. Vind rust langs een van de meest betoverende kusten van Nieuw-Zeeland. Het schiereiland Coromandel is een magnifieke mix van schilderachtige stadjes en weelderige bergen. Laat je betoveren door de vele bizarre rotsformaties of lig gewoon dagenlang te bakken op het strand.

Iets dichter bij huis vind je je heil in Italië. Met zijn pastelkleurige vissersdorpjes die de kliffen aan de kust verfraaien, en de vele bootjes die in het azuurblauwe water dobberen, kan iedereen zien waarom de toeristische massa zich zo aangetrokken voelt tot de regio Ligurië in Italië. Gelukkig is het hoogseizoen in oktober ten einde en kun je in alle rust en vrede van de Italiaanse pracht en praal genieten, zonder het al te hoge prijskaartje.

Voor het relaxte eilandleven kun je in oktober goed terecht in het Pacifische paradijs van Fiji, waar zwoele klimaten, goedkopere aanbiedingen voor accommodatie en relatieve isolatie op je liggen te wachten. Om nog maar te zwijgen over de wuivende palmen, suikerzachte stranden en ongeloofwaardig blauwe wateren.

Over eilanden gesproken; het eiland Ilha Grande, voor de Braziliaanse kust, is een andere goede optie om voor totale ontspanning te gaan. Het in regenwoud gehulde en met strand bezaaide eiland is volledig autovrij en kent slechts een paar dorpjes, bestaande uit elegante traditionele huizen. Het enige wat jij hoeft te doen is een cocktail bestellen en je laten verwennen door de prachtige omgeving.

Aanschouw hoe het meest beroemde park ter wereld zich ook langzaam aan de herfst moet overgeven. | Foto: Francois-roux / iStock

…Voor cultuur

Bezoek de onstuimige hoogten van Bhutan met een wandeling door het duizelingwekkende Himalaya gebergte. Vul je longen met de frisse, onvervuilde berglucht en bewonder de bizarre bouwwerken die de mens er honderden jaren terug op bijna onverklaarbare wijze heeft weten te construeren.

Meer verwondering over eeuwenoude bouwwerken vind je in Jordanië in de mystieke woestijnstad Petra. Een uit rotsen gehakt wereldwonder dat je tot in elke vezel van je lichaam zal verbazen. Reis door naar het noorden, richting het Dana Natuurreservaat of bewandel een de vele bucketlist waardige wandelpaden in het betoverende land.

We maken een sprong in de tijd; New-York in de herfst is eveneens een spektakel. Geniet van hoe de bomen in het beroemde Central Park langzaam goudgeel kleuren. Of, voor wie even van de drukte van de stad wilt ontsnappen, maak een wandeling door het nabijgelegen Adirondackgebergte of langs de kusten van de Finger Lakes die moeder natuur eveneens in heuse herfstlandschappen heeft om weten te toveren.

Tot slot, wie ‘oktober’ zegt moet ook ‘fest’ zeggen. Alles over het oktoberfest lees je hier.

Openingsbeeld: Efired / iStock