Waar moet je heen in januari

Redactie Lonely Planet

Het nieuwe jaar staat voor de deur en de reislust stroomt alweer als bloed door je aderen. 365 nieuwe dagen gevuld met epische avonturen staan weer op je te wachten. Van culturele uitstapjes tot foodtours, van wildlife safari’s tot adrenaline avonturen. Maar waar moet je beginnen?

Januari is een maand vol veelzijdige belevenissen, van ceremoniële dopen in Ethiopië tot betaalbare aprés-ski in de Balkan. Hierbij onze reistips voor deze eerst maand van het komende reisjaar.

Bewonder de eerste waggelstapjes van pinguïnkuikens op Antarctica | Foto: Vladsilver/ iStock

Voor wildlife en natuur

In Afrika kun je het hele jaar door wilde dieren spotten, sure, maar januari is hier bij uitstek een goed moment voor. Diep in Oeganda ’s regenwoud kun je de ernstig bedreigde berggorilla opzoeken. Vergunningen hiervoor zijn zeer beperkt dus bedenk ruim van tevoren dat je dit wilt om teleurstellingen te voorkomen.

Op de vlaktes van de Serengeti vind je ondertussen duizenden wildebeesten, die druk aan het grazen zijn om voldoende calorieën binnen te krijgen ter voorbereiding op de aanstaande migratie over de met krokodillen gevulde wateren in april.

Heel wat kilometers verderop, in Polen, is het tijd om je smartphone weg te leggen en terug naar je primaire roots te gaan. Ga op expeditie en volg de sporen van wolven, bizons en elanden door de sneeuw.

Aan het einde van de wereld lopen de temperaturen in Antarctica op tot de nul graden of hier zelfs een beetje boven. Het is hier nu bijna permanent licht, wat praktisch eindeloze (relatief) warme dagen betekent, perfect voor het bewonderen van de spartelende pinguïnkolonies en hun pas uitgekomen kuikens. Ook vind je veel zeehondenpups en walvissen op het ijskoude continent terwijl je tussen de gigantische, in het zonlicht rijkelijk fonkelende, ijsbergen en -schotsen vaart.

Geniet van het spectaculaire uitzicht over de tempels van Pagan. | Foto: Ugurhan / iStock 

Voor cultuur

Het jaar mag dan vers zijn, culturele evenementen draaien alweer op volle toeren. Houd het feestgevoel nog even vast in Wenen. Trek je chicste jurk aan en wals je een weg door de glamoureuze winterballen in de Oostenrijkse hoofdstad.

Ver weg van de champagne en kaviaar in de Oostenrijkse operahuizen beginnen kerstvieringen op de oudste plekken van Ethiopië. De Leddet- of Genafeesten beginnen hier op 7 januari en worden gevolgd door Timkat, een viering van de doop van Jezus. Timkat geeft aanleiding tot hartstochtelijke nachtwaken en ceremoniële dopen die op grote schaal plaatsvinden in deze periode in het Afrikaanse land.

Wil je liever rustig en senang aan het nieuwe jaar beginnen, dan is Myanmar een aanrader. Zet alles even op een rijtje terwijl je in een bootje over de Irrawaddy rivier glijdt of de zon achter de imposante torens van de tempels van Pagan ziet verdwijnen.

De pistes in Brits-Columbia zijn ideaal voor de serieuzere wintersporter. | Foto: Stockstudiox / iStock

Voor avontuur

Begin het jaar met wat adrenaline avontuurtjes in Brits-Columbia waar de vele sneeuw een heus wintersportwalhalla heeft gecreëerd. Het gebied kent tientallen resorts, minder drukte dan op veel andere pistes, gevarieerd terrein en zelfs de mogelijkheid om een skisafari te proberen.

Nieuw op de latten en geen eindeloos budget? Overweeg dan de pistes in de Balkan. De bergen zijn hier net wat toegankelijker en ook zeker niet onbelangrijk; de aprés-ski is er van ongekend niveau.

Geen sneeuwliefhebber? Ontsnap dan aan het winterse klimaat en ga voor een surf break onder de Canarische zon. Kite- en windsurfers kunnen hun hart hier, op de Canarische Eilanden, ophalen in januari. Ook voor minder fervente waterratten zijn de Canarische eilanden een prima bestemmingen. Strijk neer aan de gouden kusten of ga al wandelend of fietsend de vulkanische landschappen in de regio tegemoet.

Openingsbeeld: Redtea / iStock