Voor volgend jaar: Huiveren bij Halloween in de VS

Redactie Lonely Planet

In Amerikaanse films en series zie je het regelmatig, kinderen die op 31 oktober in kostuums langs spookachtig versierde huizen gaan om snoep op te halen: “Trick or treat!”. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan, en hoe kun jij hier in 2021 aan meedoen? 

Wat is het? 

Halloween betekent voor iedereen iets anders – voor kinderen de belofte van bergen snoep, voor jongeren een uitbundig verkleedfeest, en volwassen hebben in het vooruitzicht het plezier (of de ergernis) van verklede kleintjes die hen zoetigheden afhandig maken. Weken van tevoren worden huizen met spinrag behangen, en het snijden van pompoenen is de ultieme herfstactiviteit. Tegenwoordig is het feest over de hele wereld bekend, maar van oudsher wordt het vooral in Engelstalige landen gevierd. 

Hoe is het ontstaan? 

Het spektakel van griezelige versieringen, verkleedkleren en pompoenlantaarns is genoemd naar de vooravond van het christelijke Allerheiligen (All Hallow’s Eve), dat op 1 november wordt gevierd, maar is vermoedelijk ontstaan uit de Keltische feestdag Samhain. Op deze dag werd zowel de oogst als het einde van het jaar gevierd, maar werden ook de doden vereerd. Het feest maakte in Noord- Amerika een opmars toen in de 19de eeuw grote aantallen Ieren en Schotten naar het continent emigreerden. Zij namen ook de traditie van het verkleden en langs de deuren gaan (guising) met zich mee.

Waar kun je het meemaken?

Overal in de VS doet men hun best om een goede Halloweensfeer neer te zetten, maar er zijn plaatsen in het land die het “spook” in “spookachtig” stoppen. In de historische heksenstad Salem in Massachussetts is er een heel festival aan de feestdag gewijd, en in Sleepy Hollow (New York) kun je de locatie bezoeken waar Washington Irvings populaire griezelboek The Legend of Sleepy Hollow (1820) zich afspeelt. Voor een goed feest kun je in New Orleans of New York terecht, waar je bij uitbundige parades en boven- natuurlijke optochten je ogen uitkijkt. 

Voor nu: 

Kruip op de bank met een lekker enge film. Onze suggesties: de horrorklassieker Halloween (Prime) of de modernere horrorserie Ratched (Netflix). 

Openingsbeeld: NWPHOTOGUY/iStock