Voor het eerst Culturele hoofdstad van Europa boven poolcirkel benoemd

Redactie Lonely Planet
Voor het eerst Culturele hoofdstad van Europa boven poolcirkel benoemd

Voor de eerste keer, in 2024, bevindt de Culturele hoofdstad van Europa zich ten noorden van de poolcirkel. Elk jaar viert de Europese Commissie de meest bijzondere plaatsen van het continent met deze titel, waarbij er het hele jaar door culturele evenementen plaatsvinden. 

De culturele hoofdsteden liggen altijd verspreid door Europa, maar nog nooit eerder is er zo’n noordelijke selectie geweest als de stad Bodø in Noorwegen. Voor internationale reizigers is Bodø misschien het best bekend bij degenen die langs de Kystriksveien-kustroute reizen, of uitstappen bij het noordelijke eindpunt van het Noorse spoorwegsysteem, of die op weg zijn naar de Lofoten-eilanden. Met de benoeming wil de stad bewijzen dat de locatie niet betekent dat het niet is verbonden met de rest van Europa. In de aanvraag bij de commissie merkt Bodø op dat het zichzelf wil laten zien als ‘een echte regio in Europa en de wereld, geen verre periferie’. Zoals veel noordelijke regio’s merkt de stad dat jongeren naar grote steden verhuizen - en hoopt dat de rol als culturele hoofdstad kan helpen het gebied nieuw leven in te blazen. 

Er komen in 2024 nog twee andere culturele hoofdsteden - de Estse stad Tartu, een historische en een een populaire universiteitsstad - en een andere die later zal worden bepaald. De culturele hoofdsteden van 2019 zijn de Italiaanse stad Matera en Plobidiv in Bularije. De hoofdsteden van volgend jaar zijn Galway, Ierland en Rijeka, Kroatië. 

Openingsbeeld: NMelander / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram