Voor een lange tijd op reis: Take a break

Redactie Lonely Planet

Take a break zet de beste bestemmingen voor een wereldreis, sabbatical of tussenjaar op een rij, helpt je om jouw ideale invulling van een buitenland-break te kiezen en geeft je de handvatten om binnen een jaar op reis te gaan. Auteur Sara van Geloven deelt vijf tips uit haar boek. 

Tien jaar geleden reisde ik voor het eerst voor langere tijd naar het buitenland. Ik ging vier maanden studeren in Liverpool, wonend op een campus omringd door uitwisselingsstudenten van over de hele wereld, en kwam thuis met meer zelfvertrouwen, meer zelfinzicht én een ongelooflijke drang om weer weg te gaan. In Nederland gaat de prestatiegerichte ratrace altijd maar door: school, studie, werk, pensioen – en oh, dat was ‘m dan – maar tijdens een buitenland-break kun je voor even uit de wedstrijd stappen en ervaren hoe een andere levensstijl eruitziet. Wat levert je dat op? Door je te verwonderen aan andere culturen, ervaringen te beleven die je thuis niet voor mogelijk had gehouden en mensen van over de hele aardbol te ontmoeten, worden je ogen geopend en leer je niet alleen de wereld beter kennen, maar ook jezelf.

Wat ga je doen

Een tussenjaar nemen na je middelbareschooltijd is ongetwijfeld de bekendste invulling van een buitenland-break – met niet te veel geld op zak en zonder duidelijk doel voor ogen de rugzak ombinden en gáán – maar het is zeker niet de enige optie. Denk bijvoorbeeld ook aan een sabbatical als je al aan het werk bent, of een lange wereldreis. Ben je bang voor een gat in je CV, dan kun je ervoor kiezen reizen te combineren met werken, in de EU of landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. En er zijn meer mogelijkheden als je een langer verblijf in het buitenland zonder doel iets te spannend vindt. Denk aan stage lopen, vrijwilligerswerk doen, een studie volgen of een cursus. Laat je niet overweldigen door de eindeloze mogelijkheden, maar probeer een keuze te maken die bij jou past. Uiteindelijk is de invulling van een buitenland-break niet het allerbelangrijkst – een lange reis draait om het ervaren van een andere cultuur, uit je comfortzone stappen en de vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken – of dat nou tijdens een stage is in New York of een roadtrip door Nieuw-Zeeland.

Reisgezelschap

Samen met een vriend of vriendin een lange reis maken is natuurlijk ontzettend gezellig, maar ga niet in zak en as zitten als je niemand kunt vinden die ook zo lang weg kan of wil als jij. Solo is namelijk misschien wel de allermooiste manier van reizen. Als soloreiziger hoef je met niemand anders rekening te houden en kun je volledig je eigen plan trekken. Ook sta je veel meer open voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen. De momenten dat je echt alleen bent op reis zullen heel dierbaar zijn, omdat je op een soloreis überhaupt weinig alleen zult zijn. Vrienden zijn al rondreizend zo gemaakt!

Reistempo

Om jezelf echt onder te dompelen in een bestemming, moet je er de tijd voor nemen. Probeer niet alle hoogtepunten in een land achter elkaar af te tikken en van elke dag een reisdag te maken, maar blijf af en toe wat langer hangen op een plek. Heb je de tijd om in een stad te dwalen zonder doel, dan maak je sneller spontaan contact met locals. Kun je tijdens een roadtrip van de gebaande paden afwijken, dan vind je vaak de mooiste onontdekte parels, ver weg van de menigte. Geef jezelf de tijd om een bestemming te ervaren, niet alleen te zien.

Impact

Reis met respect voor mens en dier. Vraag altijd netjes of je een foto mag maken voordat je dit doet, houd rekening met lokale gebruiken en kies niet voor activiteiten waar dieren slecht worden behandeld. Probeer bij accommodaties zo veel mogelijk voor een lokaal verblijf te kiezen, zodat de locals profiteren van jouw overnachting. Denk bij je keuze voor een vervoersmiddel om je CO2-impact. Reizen met het openbaar vervoer is vaak een goede optie en een enerverende manier om een land te zien. Je kunt er ook voor kiezen de CO2-uitstoot van je (vlieg)reis te compenseren.  

Binnen een jaar op reis

Het ideale moment om voor langere tijd op reis te gaan bestaat niet. Je zult altijd iets op pauze moeten zetten, of dat nou een studie is of je carrière. Maar bedenk: het alternatief is jarenlang wachten op je pensioen en als het dan eindelijk zover is je met een beetje pech realiseren dat je niet fit genoeg meer bent om al die leuke dingen te doen waar je je leven lang voor hebt gespaard. De tijd voor een langere reis is nú, wanneer je in de bloei van je leven bent, je er volop van kunt genieten en de inzichten die je op reis opdoet de rest van je leven nog kunt toepassen. Binnen een jaar jouw droomreis realiseren is haalbaar, als je de keuze maakt er volledig voor te gaan. Begin met een spaarplan en een checklist, en je zult zien dat je elke maand een stapje dichterbij de reis van je leven komt! Een buitenland-break is het allermooiste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Take a break 
€20; Kosmos Uitgevers