Volgens Finse onderzoekers is dit het middel tegen een kater

Redactie Lonely Planet

Wellicht goed nieuws voor iedereen die soms een borreltje te veel drinkt; onderzoekers uit Finland denken een effectieve remedie tegen katers te hebben gevonden. Als reiziger zijn lokale drankjes een welkome versnapering, maar het is minder leuk als je misselijk en met hoofdpijn onderweg bent. 

De resultaten van een nieuwe studie van de Universiteit van Helsinki en de Universiteit van Oost-Finland suggereren dat het semi-essentiële aminozuur L-cysteïne de symptomen van kater kan verlichten. L-cysteïne, dat een enkel chemisch molecuul vertegenwoordigt, wordt geproduceerd in het menselijk lichaam. Tijdens het onderzoek kregen 19 mannen, na het nuttigen van een behoorlijk aantal alcoholische drankjes, een placebo, een pil met 600 mg L-cysteïne of een dosis van 1200 mg L-cysteïne.

Uit het onderzoek bleek dat de mannen die de pil van 1200 mg kregen, de volgende ochtend minder ernstige hoofdpijn en misselijkheid hadden, terwijl degenen die de kleinere dosis hadden gekregen zich over het algemeen minder angstig voelden. Of het nu echt een wondermiddel tegen een kater is, daar valt nog over te twisten aangezien de testgroep maar uit een klein gezelschap mannen bestond. Er zijn echter geen schadelijke bijwerkingen van L-cysteine supplementen bekend, dus je kunt altijd zelf proef op de som nemen. Lees voor het gebruik wel altijd de bijsluiter. 

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek.

Openingsbeeld: Stolk / iStock